Päť vysokoškolských odborov nemôže udeľovať tituly

Prvou obeťou celoštátnej kontroly kvality vysokých škôl sa stala najväčšia - Univerzita Komenského. Jej filozofická fakulta prišla predbežne o päť odborov v magisterskom stupni štúdia, lebo nestihla vychovať nových profesorov, ktorí by garantovali jednotlivé programy.

18.02.2009 08:36
Univerzita Komenského Foto:
Univerzita Komenského v Bratislave.
debata

Rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák je presvedčený, že je to len začiatok lavíny, lebo na Slovensku je skostnatený systém udeľovania akademických titulov a pri akreditácii sa viac pozerá na vek profesora ako na zázemie a kvalitu školy.

„Na Slovensku chýba jedna celá generácia akademikov, čo by nahradili súčasných dosluhujúcich profesorov. Sú totiž za hranicami alebo v súkromnej sfére,“ vysvetlil Bujňák, podpredseda konferencie rektorov.

Zákon totiž hovorí, že garantovať kvalitu vysokoškolského odboru bez obmedzenia môže iba profesor mladší ako 63 rokov. Priemerný vek profesorov sa však blíži k šesťdesiatke. Na Univerzite Komenského je dokonca 61 rokov.

„Druhá vec sú byrokratické prekážky pri výchove profesorov. Trvá to najmenej päť rokov a aj to musí všetko vychádzať,“ dodal Bujňák s tým, že slovenskí profesori tak či tak utekajú do zahraničia, kde im aj lepšie platia. „Pravidelne dostávam z Poľska emaily s názvom szukam (hľadám) garanta,“ uzatvára Bujňák.

Rektor Univerzity Komenského František Gahér sa k strate akreditácií na piatich katedrách Filozofickej fakulty UK a celkovo na škole odmietol vyjadriť. „Oficiálne som nič nedostal. Poslali sme spis na stotisíc stranách Akreditačnej komisii a čakáme na výsledok,“ uviedol Gahér. Práve Akreditačná komisia preveruje na Slovensku postupne všetky vysoké školy, či spĺňajú všetky podmienky a môžu udeľovať tituly.

Na titul magister môžu zatiaľ zabudnúť štvrtáci na odboroch žurnalistika, marketingová komunikácia, pedagogika či porovnávacia religionistika a kulturológia. Piataci môžu dokončiť školu v lete a titul dostanú. „Žiadna tragédia sa nestala,“ tvrdí dekan Filozofickej fakulty UK Anton Eliáš. Ako dodal, na druhej strane tým nie je nadšený, lebo to  škole nerobí dobré meno. „Máme 31 katedier a desiatky odborov, takže sa to týka minimálneho množstva študentov,“ dodal Eliáš s tým, že do roka by mohli mať akreditácie späť.

Zároveň upozornil, že problém nastal vo vyhláške ministerstva školstva. Tú vydal minister Ján Mikolaj (SNS) koncom roka 2007. „Vyhláška išla nad zákon a zakázala mimoriadnym profesorom garantovať odbory, hoci zákon to umožňuje. O šesť mesiacov sme odovzdali spis komisii a za ten čas nie je reálne urobiť z mimoriadneho profesora riadneho,“ tvrdí Eliáš.

Vo všeobecnosti študenti, ktorí sa zrazu ocitli na neakreditovanom odbore, môžu prejsť na príbuzný odbor, alebo na úplne inú školu a tam dokončiť štúdium, prípadne prerušiť štúdium a počkať si, kým ich škola akreditáciu získa. Poslucháči posledných ročníkov majú väčšinou možnosť školu riadne doštudovať, hoci v priebehu roka stratila akreditáciu.

debata chyba