Profil prezidentskej kandidátky Ivety Radičovej

Potvrdila, čo predpokladali prieskumy. Iveta Radičová bola najväčšou rivalkou Ivana Gašparoviča v boji o Prezidentský palác a postúpila s ním do 2. kola. Pravda.sk vám prináša profil spoločnej opozičnej kandidátky Ivety Radičovej.

01.03.2009 17:00 , aktualizované: 22.03.2009 16:07
Radičová Foto:
Prezidentská kandidátka Iveta Radičová
debata

Kto je Iveta Radičová?

Rok v politike stačil Ivete Radičovej na to, aby v roku 2006 v popularite predstihla lídrov SDKÚ Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. Prvý kontakt s vysokou politikou získala vyštudovaná sociologička v roku 1992 ako hovorkyňa Verejnosti proti násiliu.

Všetky články o voľbách a Ivete Radičovej

Oboma nohami do nej vstúpila až po smrti manžela, humoristu Stana Radiča v roku 2005, keď nahradila rok pred voľbami v Dzurindovej vláde ako ministerka práce nepopulárneho Ľudovíta Kaníka. Na ministerstvo prišla zo Slovenskej akadémie vied, predtým vyučovala na Univerzite Komenského. Medzitým založila a viedla neziskovú organizáciu S.P.A.C.E. – Centrum pre analýzu sociálnej politiky. Radičovej priateľom je paralympijský športovec Ján Riapoš.

Radičová odpovedala online: Nie som bežec na krátke trate

Iveta Radičová získala v 1. kole prezidentských volieb 38,05% hlasov a spolu s Ivanom Gašparovičom postúpila do 2. kola, ktoré bude 4. apríla 2009

Programové tézy

– Šesť nosných hodnôt: spravodlivosť, solidarita, rodina, zdravie, dôstojnosť a vlasť.
Spravodlivosť je dopracovanie sa k úspechu rovným spôsobom. Istota, že skrivodlivosť bude potrestaná.
Solidarita je cielené prerozdelenie nielen majetkov, ale aj duchovného bohatstva.
Rodina je základom života.
Pod zdravím sa skrýva zdravý životný štýl, ale aj zlepšenie zdravotníckych služieb.
Dôstojnosť je jednou z najdôležitejších hodnôt a znamená napríklad účasť na správe vecí verejných a jej kontrole.

– Pred prezidentom SR stoja tri druhy výziev – ide o permanentné, strednodobé a dlhodobé výzvy.
Medzi dlhodobé patrí garancia mechanizmov ústavnosti a právneho štátu, dotváranie vnútropolitického ovzdušia. Demokracia je spolužitím so zabezpečením práv menšín.
Strednodobé výzvy sú zavŕšenie dvadsaťročného procesu demokratizácie krajiny, ale aj zvýšenie dôvery občanov k demokratickým inštitúciám, zvýšenie prestíže SR v zahraničí.

Radičová v rozhovore pre Pravdu: Viem nájsť spoločnú reč so Smerom

– Prezident nemôže nahrádzať výkonnú moc, ale môže otvárať témy. Aktuálnymi problémami a témami sú zabezpečenie hospodárskej stability, vytváranie nových pracovných miest, kvalitné vzdelávanie, investície do vedy a výskumu, podpora mladých rodín a dôchodcov. Aktuálnou a vážnou výzvou sa stáva životné prostredie, ale aj zbavenie štátu byrokracie.

– Slovensko si nemôže dovoliť luxus učiť sa na vlastných chybách, prezident by mal byť schopný v spolupráci s partnermi, predovšetkým v Európskej únii, navrhovať nové riešenia. Už nestačí, aby prezident iba súhlasil alebo nesúhlasil s vládou, musí sám ponúkať riešenia.

– V zahraničnej politike je prvoradé zníženie absolútnej energetickej závislosti na Rusku a nové zadefinovanie vzťahov s Moskvou. Rovnako ako pri riešení energetickej krízy ani pri zmierňovaní dopadov finančnej krízy však Slovensko nemôže postupovať samostatne. V súčasnej situácii je priestor aj na zadefinovanie nových úloh NATO, kde má prezident ako veliteľ ozbrojených síl tiež svoje miesto.

– V domácej politike je prioritou tvorba a udržanie pracovných miest, rozvoj verejnej infraštruktúry a sociálna bezpečnosť zdravotníctva. Nemôžeme už hovoriť o dostupnosti zdravotníckej starostlivosti len z geografického hľadiska, ale aj o dostupnosti pre rôzne sociálne skupiny, aby nevznikali dve sféry, pre bohatých a chudobných.

– Potrebné je tiež zvýšiť kvalitu vzdelávania, reformu obsahu.

– V súdnictve je dôležité zabezpečiť vymožiteľnosť práva, obnoviť dôveru v súdy a dobudovať právny štát.

Poslankyňa SDKÚ Iveta Radičová.
Iveta Radičová odštartovala prezidentskú...
+18Opozičná prezidentská kandidátka na začiatok...
debata chyba