Nie som bežec na krátke trate, tvrdí prezidentská kandidátka Radičová

Tak ako cirkev neupiera sviatosti osobám s homosexuálnou orientáciu, nemôže ani štát či spoločnosť upierať týmto osobám právo na dôstojný život, povedala v online diskusii s čitateľmi Pravda.sk opozičná prezidentská kandidátka Iveta Radičová.

08.03.2009 19:45 , aktualizované: 09.03.2009 10:50
Radičová Foto:
Iveta Radičová.
debata

„Registrované partnerstvo – už z názvu je zrejmé – nie je to isté, čo manželstvo a nemá status manželstva,“ odpovedala na otázky týkajúce sa práv homosexuálnych pá­rov.

Iveta Radičová odpovedala na vaše otázky

Na otázku, či po prípadnom neúspechu v prezidentských voľbách neuvažuje Iveta Radičová nad predsedníckou stoličkou odpovedala, že nie je bežec na krátke trate. „Moje ďalšie pôsobenie v SDKU záleží na tom, ako dopadnú prezidentské voľby. Ak uspejem, vzdám sa členstva v SDKU, v prípade neúspechu, čo dúfam, že nenastane, záleží na výzve našej členskej základne,“ povedala.

Bývalá ministerka práce a sociálnych vecí tiež odmietla názor, že za podporu SMK niečo maďarskej menšine sľúbila. „Stretla som sa s reprezentantmi viacerých menšín, od nikoho som nežiadala finančnú podporu,“ uviedla. Na kritiku čitateľa, že je členkou Nadácie otvorenej spoločnosti amerického podnikateľa a finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa odpovedala, „Súčasná vláda priamo spolupracuje a má spoločný projekt Sociálnej inklúzie so Sorosovou nadáciou. Vláda Roberta Fica môže, Radičová nie?“

Prezidenstke volby 09
Prezidenstke volby 09 Prezidenstke volby 09

Kto je Iveta Radičová?

Rok v politike stačil Ivete Radičovej na to, aby v roku 2006 v popularite predstihla lídrov SDKÚ Mikuláša Dzurindu a Ivana Mikloša. Prvý kontakt s vysokou politikou získala vyštudovaná sociologička v roku 1992 ako hovorkyňa Verejnosti proti násiliu.

Oboma nohami do nej vstúpila až po smrti manžela, humoristu Stana Radiča v roku 2005, keď nahradila rok pred voľbami v Dzurindovej vláde ako ministerka práce nepopulárneho Ľudovíta Kaníka. Na ministerstvo prišla zo Slovenskej akadémie vied, predtým vyučovala na Univerzite Komenského. Medzitým založila a viedla neziskovú organizáciu S.P.A.C.E. – Centrum pre analýzu sociálnej politiky. Radičovej priateľom je paralympijský športovec Ján Riapoš.

debata chyba