Radičová stratila na Gašparoviča iba 8,7 percenta, v 2. kole sľubuje duel

V prvom kole prezidentských volieb vyhral Ivan Gašparovič, ktorého volilo 46,71 percenta voličov. Do druhého kola postúpila opozičná kandidátka Iveta Radičová, ktorá získala 38,05 percenta občanov. Výsledky pŕvého kola potvrdila Ústredná volebná komisia.

21.03.2009 22:08 , aktualizované: 22.03.2009 12:30
voľby, Radičová Foto:
Prezidentská kandidátka Iveta Radičová v sídle svojho volebného štábu sleduje volebné dianie.
debata

Na treťom nepostupovom mieste skončil František Mikloško s 5,41 percenta hlasov, Zuzana Martináková podľa doteraz spočítaných hlasov získala 5,12 percenta. Za nimi nasleduje Milan Melník s 2,45, Dagmar Bollová 1,14 a Milan Sidor 1,11 percenta hlasov.

Výsledky prvého kola prezidentských volieb
Kandidát Percentá
1. Ivan Gašparovič 46,71
2. Iveta Radičová 38,05
3. František Mikloško 5,41
4. Zuzana Martináková 5,12
5. Milan Melník 2,45
6. Dagmar Bollová 1,14
7. Milan Sidor 1,11

Volebné výsledky v krajoch a okresoch

Na prvom kole prezidentských volieb sa zúčastnilo 43,63 percenta oprávnených voličov.

Členovia volebnej komisie odovzdali voličom 1 892 439 obálok s hlasovacím lístkom, z ktorých bolo platných 1  875 625, teda 99,09 percenta.

Kliknutím na obrázok graf zo stránky ŠÚ SR zväčšíte
Výsledky 1. kola prezidentských volieb 2009 Foto: Štatistický úrad SR
Volebné výsledky, prezident 2009 Výsledky 1. kola prezidentských volieb 2009

Gašparovič verí, že vyhrá aj v druhom kole volieb

Víťaz prvého kola a súčasný prezident Ivan Gašparovič je presvedčený, že zvíťazí aj o dva týždne. „Som presvedčený, že všetko to, čo som dával voličovi, všetko, o čom som sa s voličom zhováral, mi vrátil teraz vo voľbách. Som presvedčený, že takto sa skončí aj druhé kolo. Volič vie, kto je na jeho strane,“ vyhlásil Ivan Gašparovič po sčítaní hlasov zo všetkých volebných okrskov.

Radičová je spokojná, čakala oveľa väčší rozdiel

Opozičná kandidátka bola s výsledkamu prezidentských volieb spokojná. „Ja som očakávala víťazstvo Gašparoviča v pomere 55:30. Som teda milo prekvapená,“ povedala. Radičová vníma tieto odhady ako istý typ víťazstva. „Ak si uvedomím, že žena sa ocitla v tejto najvyššej hre a aj s troškou komplikácie, keď môjho protikandidáta podporuje najpopulárnejší politik na Slovensku pán Fico, tak ja si myslím dámy, že na to máme,“ dodala.

Radičová nebude od svojich súperov žiadať podporu pred druhým kolom volieb. „Medzi kandidátmi mám veľmi dobrého priateľa, (Františka Mikloška pozn. red) ale ani v náznaku ho nechcem do niečoho tlačiť. Je to na jeho slobodnom rozhodnutí,“ uviedla.

Gašparovič má najlepší výsledok v Sútore, Radičová v Made

Najlepší volebný výsledok – 97,38 percenta získala Iveta Radičová v obci Mad (okr. Dunajská Streda). Ivana Gašparoviča volilo najviac voličov v obci Sútor (okr. Rimavská Sobota), kde ho volilo 94,66 percenta voličov, informovala predsedníčka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Najvyšší volebný výsledok získala Zuzana Martináková na Luníku IX. Na tomto sídlisku, kde bola najnižšia volebná účasť v rámci celého Slovenska, keď k volebným urnám prišlo 1,91 percenta voličov, získala Martináková 25,86 platných hlasov. Najväčší podiel platných hlasov získal František Mikloško v obci Vrícko (okr. Martin) – 53,35 percenta.

Milan Sidor dopadol najlepšie v obci Dlhoňa (okr. Svidník), kde získal 47,36 percenta  voličov. Najvyšší volebný výsledok Milana Melníka je 39,6 percenta z obce Markovce (okr. Michalovce). Dagmara Bollová dosiahla najlepší volebný výsledok v obci Španie Pole (okr. Rimavská Sobota), kde získala 19,23 percenta hlasov.

Obaja sa rozchádzajú v názoroch na výkon funkcie

Dvaja najúspešnejší kandidáti Ivan Gašparovič a Iveta Radičová, medzi ktorými sa rozhodne v ďalšom hlasovaní o necelé dva týždne, sú s výsledkom sobotňajšieho hlasovania spokojní. Na výkon funkcie hlavy štátu však majú rozdielne názory; zatiaľ čo Gašparovič je za spoluprácu s vládou, Radičová by uprednostnila aj kritickejšie pôsobenie prezidenta.

„Ja som voľby vyhral v prvom kole a bolo by to asi nie celkom normálne, keby som povedal, že nie som spokojný. Každý víťaz, ak vyhrá v akomkoľvek preteku aj o prsia, je vždy víťaz,“ povedal v televízii TA3 súčasný prezident Gašparovič, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie do funkcie. Pri hlasovaní získal 46,71 percenta z odovzdaných hlasov, naopak jeho protikandidátke dalo svoj hlas 38,05 percenta zúčastnených voličov.

Gašparovič pripomenul, že v čase súčasnej svetovej hospodárskej krízy by mala byť čo najužšia spolupráca medzi hlavou štátu, vládou a parlamentom. Na čele vlády aj parlamentu sú pritom zástupcovia strany Smer-SD, ktorá ho vo voľbách spolu s ďalšou koaličnou stranou SNS podporovali.

„Slovensko potrebuje mať vyrovnanú politiku, najmä vyrovnanú politiku vo vnútri pri riešení týchto problémov. A to je politika pre troch – pre parlament, pre vládu a pre prezidenta, tam musí byť súhra,“ povedal.

Radičová, ktorá sa spolieha na podporu opozičných strán SDKÚ-DS, SMK a KDH, si naopak myslí, že Slovensko by nemala byť „jednofarebná“ krajina.

„Ja si nemyslím, že pre politickú stabilitu je užitočné a zdravé, aby všetky najvyššie ústavné posty boli reprezentované tou istou politickou silou a stranou. Dokonca sa obávam, že to môže byť pre dynamiku a zdravý vývoj spoločnosti nie práve výhodné, že je dôležitá veľmi dobrá, spolupracujúca, ale predsa len kritická protiváha na najvyšších ústavných postoch,“ povedala v TA3.

Poznamenala, že v kampani pred druhým kolom by sa kandidáti nemali vyhýbať ani vlastnej minulosti. „To, pre ktorú politickú stranu sme pracovali, aké postoje sme zaujali k dôležitým situáciám a okamihom, to sú pre rozhodovanie sa občanov veľmi dôležité veci,“ povedala. Počas predvolebného súperenia pritom vzbudil pozornosť ďalší kandidát na prezidenta, dlhoročný poslanec František Mikloško, ktorý Gašparovičovi pripomenul jeho niekdajšie vzťahy s expremiérom Vladimírom Mečiarom. Práve počas jeho vlády vytýkali Slovensku nedostatky v demokracii. Politológovia a odborníci však súperenie pre sobotňajším hlasovaním hodnotili skôr ako nevýrazné.

Radičová tiež pripomenula nízku účasť, ktorá len mierne presiahla 40-percentnú hranicu. „Ja by som sa chcela sústrediť do druhého kola predovšetkým na to, ako motivovať občanov, aby prišli k voľbám v druhom kole, aby sa rozhodli pre svojho kandidáta či kandidátku,“ povedala.

Aké boli odhady?

Agentúra Polis vydala hned po zatvorení volebných miestností prvé odhady výsledkov, podľa ktorých odhadovali volebný zisk Ivana Gašparoviča na takmer 52 percent. Do druhého kola by podľa exit pool výskumu mala postúpiť aj opozičná kandidátka Iveta Radičová, ktorej meno zaškrtlo na hlasovacích lístkoch 36 percent občanov.

Ďalší kandidáti mali výrazný odstup – František Mikloško získal v odhade 5 percent, Zuzana Martináková 4,1, Milan Melník 1,9, Dagmara Bollová 0,6 a Milan Sidor 0,5 percenta.

Agentúra Polis zverejnila aj prvý odhad volebnej účasti. Monitorovala ju už v piatok v telefonickom prieskume, pokračovala v sobotu počas volieb. „Účasť by sa mala pohybovať od 45 do 55, možno až do 60 percent oprávnených voličov,“ povedal šéf agentúry Polis Ján Baránek.

Podpora kandidátov na prezidenta v prieskumoch verejnej mienky agentúr Focus a Polis Slovakia v percentách:
kandidát Focus Polis Slovakia
Ivan Gašparovič 51,3 51,9
Iveta Radičová 36,0 36,0
Zuzana Martináková 5,2 4,1
František Mikloško 4,2 5,0
Dagmara Bollová 1,6 0,6
Milan Melník 1,2 1,9
Milan Sidor 0,5 0,5
Zdroj: Televízia Joj, TA3
Výsledky 1. kola prezidentských volieb 2009
debata chyba