Gašparoviča volilo viac ľudí ako pred piatimi rokmi

Víťazom prezidentských volieb je Ivan Gašparovič so ziskom 55,53 percenta hlasov. Jeho súperku Ivetu Radičovú volilo 44,47 percenta občanov. Volebná účasť bola vyššia ako v 1. kole - 51,67 percenta.

04.04.2009 22:11 , aktualizované: 05.04.2009 10:13
voľby, prezident, Gašparovič, štáb Foto:
Premiér Robert Fico vrelo blahoželal k znovuzvoleniu Ivanovi Gašparovičovi v roku 2009.
debata

„Chcem sa poďakovať tým, ktorí ma podporovali. Ich hlasy museli umlčať tých, ktorí si vymýšľali nepravdivé veci, ktorí zhadzovali moju prácu. Toto je ten priamy dôkaz, že mi občania veria a ja si to veľmi vážim,“ vyhlásil prezident Ivan Gašparovič po znovuzvolení.

Konečné výsledky 2. kola prezidentských volieb
Kandidát Percentuálny zisk voličských hlasov
Ivan Gašparovič 55,53
Iveta Radičová 44,47

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY podľa krajov, okresov i volebných obvodov

Predseda NR SR Pavol Paška mu zablahoželal a povedal, že je rád, že teraz bude vláda bojovať len a len s krízou.

Premiér Robert Fico sa pripojil ku gratuláciám. „Som rád, že máme pred sebou ďalšie obdobie stability. Chcem poďakovať Slovensku, že sme ukázali celému svetu, že sme schopní zorganizovať demokratické voľby. Preto ďakujem každému, či hlasoval za jedného alebo druhého kandidáta.V ťažkých časoch, ktoré nás čakajú v súvislosti s krízou, sa budem môcť oprieť o prezidenta, ktorý má silné sociálne cítenie a vie, čo sú to sociálne a národné záujmy republiky,“ povedal premiér.

Robet Fico pri tejto príležitosti avizoval, že sa plánuje vysporiadať s novinármi. Svoje najbližšie kroky smerom k médiám oznámi v pondelok na tlačovej konferencii. „Vidím sklamané tváre novinárov. Tieto voľby prehrali médiá,“ vyhlásil.

Gašparovič získal viac hlasov ako pred piatimi rokmi

Víťaz prezidentských volieb Ivan Gašparovič, ktorého občania zvolili už po druhý raz, získal v sobotu o 155 195 viac hlasov ako pred piatimi rokmi.  Tento rok občania zvolili prezidenta v druhom kole najtesnejším rozdielom v histórii. Kým v roku 1999 predbehol Rudolf Schuster Vladimíra Mečiara o 433 839 hlasov, v roku 2004 znova nad Mečiarom vyhral Gašparovič o 357 224 hlasov. V roku 2009 získala Radičová iba o 245 979 hlasov menej ako znovuzvolený prezident.

V roku 1999 prišlo k urnám 73,9 percenta voličov, v roku 2004 to bolo už len 43,5 percenta. Tento rok volilo 51,67 percenta voličov.

ONLINE: Sledujte voľby a povolebné komentáre

Stojí za mnou milión ľudí, volala Radičová

„Priatelia, je to skoro milión hlasov,“ reagovala Iveta Radičová na výsledok volieb pred množstvom podporovateľov a novinárov v jej volebnom štábe. Na tieto slová zožala obrovský aplauz. „Chcem vás presvedčiť, že podporu toľkých občanov vnímam ako záväzok, ako výzvu, ako nový začiatok.“ Po týchto slovách musela svoju reč prerušiť pre nekončiaci potlesk. Radičová zagratulovala prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi k jeho znovuzvoleniu a vyhlásila, že rešpektuje výsledok volieb.

Iveta Radičová si nemyslí, že tieto prezidentské voľby rozhodla maďarská karta, ale skutočnosť, že sa za Ivana Gašparoviča postavil najpopulárnejší slovenský politik a premiér Robert Fico.

Kampaň nebola férová, myslí si Dzurinda

„Chcem poďakovať Ivete Radičovej za vynaložené úsilie,“ vystúpil pred novinárov líder najsilnejšej opozičnej strany SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Na tvári však neskrýval sklamanie z výsledku.

„Radičovej potenciál milióna hlasov bezpochyby využijeme,“ dodal. Dzurinda si myslí, že kampaň nebola férová. „Niektoré podpasové údery si ľudia z vládnych strán mohli odpustiť, pokazili tú súťaž,“ povedal.

Premiér Robert Fico (vpravo) blahoželá Ivanovi...
Víťaz volieb, staronový prezident Ivan Gašparovič.
+14Zľava: Predseda vlády Robert Fico, prezident...
debata chyba