Gašparovič tvrdí, že Radičová minula na kampaň vyše 100 miliónov

"Žiadny rozkol v SDKÚ nevyrobím a spravím všetky opatrenia, aby k nemu v strane nedošlo," reagovala Iveta Radičová na otázku v diskusnej relácii televízia Markíza, kde vidí svoju ďalšiu politickú budúcnosť. Tvrdila, že vyhlásenie Eduarda Kukana o tom, že si ju nevie predstaviť na čele SDKÚ, ju nesklamali.

05.04.2009 11:44 , aktualizované: 15:05
voľby, prezident, Gašparovič, Radičová Foto:
Víťaz prezidentských volieb Ivan Gašparovič a porazená Iveta Radičová.
debata

S Kukanom sa zhodli aj viacerí analytici, podľa ktorých je otázne, či práve post predsedníčky SDKÚ je ten správny na využitie Radičovej potenciálu.  „Možno urobiť z nej volebného lídra je stratégia politicky šťastná, na tomto poste môže zohrať pozitívnu úlohu pri budúcich voľbách,“ myslí si politilóg Miroslav Kusý.

ONLINE: Sledujte voľby minútu po minúte a volebné komentáre

Iveta Radičová odmietla tvrdenia, že pod volebnú prehru sa mohla podpísať aj jej neochota ísť do tvrdších predvolebných súbojov. Opozícia, ktorá si ju vybrala za prezidentského kandidáta, najmä SMK, ale aj niektoré médiá, totiž prezidentskej kandidátke vyčítajú, že nebola voči Ivanovi Gašparovičovi tvrdšia, že sa jej nepodarilo ho zatlačiť, ale naopak, brániť sa musela ona.

„To si mali vybrať iného kandidáta,“ reagovala na výčitky Radičová. „Nie je to môj štýl politiky, takýto štýl nikdy robiť nebudem. Do spoločnosti nevnáša pokoj, harmóniu, nerieši vecné témy. Takú politiku robiť nebudem,“ povedala. „Chcela som, aby občania zvážili, čo majú prezidentskí kandidáti za sebou, odmietam robiť nejaké útoky na minulosť protikandidáta,“ dodala.

„Je však pravda, že som niektoré veci podcenila. Mohla som radikálnejšie odmietnuť niektoré témy, nemala som sa nechať do nich vtiahnuť, nemala som sa o nich vôbec zhovárať. To sa mi nepodarilo,“ priznala si Radičová v súvislosti s otvorením maďarskej karty v predvolebnej kampani.

DISKUSIA: Čo očakávate od ďalšieho volebného obdobia Ivana Gašparoviča?

Podľa Ivety Radičovej nebola kampaň o prezidentských témach. „Bola o minulosti spred dvadsiatich rokov, vytvárala napätie v spoločnosti, rozdeľovala občanov na dobrých a zlých,“ zhodnotila predvolebný súboj.

„Je evidentné, že milión voličov, ktorí stoja za mnou, vyvolávajú nervozitu v koaličných radoch. Začínajú prichádzať podpásovky,“ skonštatovala Radičová, ktorá pri tejto príležitosti tvrdo odmietla vyhlásenie podpredsedu parlamentu Dušana Ćaploviča, že v časoch jej šéfovania v Slovenskej akadémii vied vyhadzovala ľudí, ktorí chceli pracovať pre Slovensko. „Počas môjho vedenia SAV som nevyhodila jediného človeka,“ vyhlásila Iveta Radičová.

Gašparovič: To my sme museli odrážať podpasové údery

„Môj volebný tím sa zachoval korektne, my sme nevyvolávali podpasové údery, my sme boli práve tí, ktorí ich museli odrážiť,“ bránil sa víťaz prezidentských volieb Ivan Gašparovič. 

V televíznej diskusii zablahoželal svojej súperke Ivete Radičovej k „peknému výsledku“ a poďakoval sa svojim voličom. „Som rád, že sa voliči nedali ovplyvniť rečami o zlom kandidátovi,“ povedal. „Myslím si, že počet hlasov, ktoré som dostal, znásobuje negatívna kampaň, ktorá bola proti mne vedená,“ dodal.

Podobne ako premiér Robert Fico, aj staronový prezident Ivan Gašparovič si myslí, že Radičová minula na kampaň milióny. Zatiaľ čo Fico v noci hovoril o 80 až 100 miliónoch korún, Gašparovič v ne­deľu v špeciá­li TV Markíza Prezidentské voľby 2009 povedal, že to bolo viac ako 100 miliónov. „Podľa mňa to bolo dobre vyššie číslo,“ tvrdil s úsmevom Gašparovič.

„Všetky dary mám zverejnené na webstránke. Prvé kolo kampane sme vyúčtovali nad rámec zákona a v ďalších dvoch až troch dňoch vyúčtujeme aj 2. kolo kampane,“ reagovala Radičová. Ako dodala, premiér Fico takéto obvinenia vytiahol, lebo možno usudzuje z toho, koľko jeho stála kampaň pre pána prezidenta.

Novozvolený prezident veľmi nervózne zareagoval na otázku, či po tóne volebnej kampani, akú viedli jeho podporovatelia, konkréne SNS, bude teraz prezidentom aj maďarských spoluobčanov. „Nevyťahujte tu maďarskú kartu. Som prezidentom všetkých občanov,“ zdôraznil.

debata chyba