Šéf SNS si z Fica vystrelil. Janušeka strieda jeho vlastná pravá ruka

Po nástenkovom tendri vykopla SNS do ministerskej funkcie jedného z jeho autorov. V stredu už bude na rokovaní kabinetu sedieť na mieste Mariana Janušeka sekčný šéf jeho ministerstva Igor Štefanov. Jeho meno tiež figuruje pod zmluvou so spoločnosťami Avocat a Zamedia, ktorú uzavrelo ministerstvo výstavby v rozpore so zákonom.

14.04.2009 12:11 , aktualizované: 19:33
Igor Štefanov Foto:
Novým ministrom výstavby bude Igor Štefanov.
debata

„Všímal som si ho už dlhodobejšie, pretože sa aktívne angažoval v mnohých veciach. Myslím si, že ide o veľmi schopného a zručného človeka,“ povedal o novom ministrovi Fico. Štefanov bol považovaný za sivú eminenciu ministerstva, ktorá ho v skutočnosti riadila namiesto Janušeka.

DISKUSIA: Stačí, že minister Janušek odstúpil?

Do kauzy nástenkový tender je pritom Štefanov zaangažovaný rovnako ako Janušek. Ako riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja mal podľa zmluvy oprávnenie rokovať s konzorciom okolo firiem Avocat a Zamedia.

Hoci agenda okolo čerpania eurofondov patrí na ministerstve výstavby pod sekciu stratégie rozvoja regiónov, Štefanov v decembri pomáhal Janušekovi obhajovať priebeh obchodu na straníckej tlačovej besede SNS.

„Hovorí sa tu o nejakej čiastke 3,6 miliardy korún. Rád by som to uviedol na pravú mieru. 98 miliónov eur (2,9 miliardy korún) je jediná pevná čiastka, s ktorou sme mohli narábať v roku 2007 a s ktorou môžeme narábať teraz,“ vysvetľoval v decembri Štefanov.

Štefanov navyše už predtým spolupracoval s právnickou spoločnosťou Avocat. Denník Sme v decembri informoval, že právnici z Avocatu zastupovali Janušeka aj Štefanova v priestupkových konaniach ešte predtým, ako ministerstvo uzavrelo s Avocatom a spol. spornú zmluvu.

Spojenie nového ministra s kauzou Ficovi neprekáža. „Všetko je v súlade s ústavou,“ dodal Fico s tým, že politická zodpovednosť bola vyvodená, keď sa Janušek vzdal funkcie a výber SNS na jeho nástupcu akceptuje.

Vizitka Igora Štefanova

Dátum narodenia: 20. mája 1964

Vzdelanie: Vysoká škola dopravy a spojov (VŠDS), Žilina

Zamestnanie:
1983 – 1986 – konštruktér vo Výskumnom ústave výpočtovej techniky v Žiline
1986 – 1987 – technický pracovník v Parku kultúry a oddychu Žilina
1987 – 1991 – štúdium na VŠDS
1991 – 1992 – súkromný podnikateľ
1992 – 1993 – nezamestnaný
1993 – 2004 – colný špecialista na Colnej správe
2004 – 2006 – riaditeľ pre vnútornú správu spoločnosti, Žilina Invest
2006 – 2009 – generálny riaditeľ Agentúry na podporu regionálneho rozvoja na ministerstve výstavby

Rodinný stav: ženatý

zdroj: ČTK

Samotný Štefanov sa k svojej nominácii v utorok nevyjadril. V stredu by ho mal prezident Ivan Gašparovič vymenovať do funkcie, hneď potom by sa mohol podľa Fica zúčastniť na rokovaní vlády.

„Je mi skutočne veľmi ľúto, jak naše médiá besnejú doslovne okolo tohto tendra a nevšímajú si tendre za minulej vlády, kde sa jednoznačne dokázalo, že sa rozkrádalo. A nie v desiatkach miliardách, ale v stovkách miliardách,“ komentoval výmenu v jednom zo svojich troch rezortov šéf SNS Ján Slota. Narážal na privatizáciu Slovenských elektrární.

Dosadenie Štefanova na Janušekovo miesto neprekáža ani šéfovi HZDS Vladimírovi Mečiarovi, ktorý obchod otvorene spochybňoval. „Je to vec koaličného predsedu strany a predsedu vlády,“ povedal Mečiar.

Podľa opozície konal Fico v Janušekovom prípade neskoro. Hoci na začiatku vládnutia tvrdil, že za chyby bude odvolávať okamžite, Janušeka vyzval na odchod z vlády až po takmer pol roku po vypuknutí kauzy. „Skutočným krokom dopredu by bolo, keby MVRR SR prešlo pod gestorstvo politickej strany Smer,“ uviedla vo vyhlásení SMK. Ministerstvo však patrí podľa koaličnej zmluvy Slotovej strane.

debata chyba