Štefanova vytiahol do veľkej politiky Slota

Podobne ako Marián Janušek aj Igor Štefanov vďačí za svoju kariéru šéfovi SNS Jánovi Slotovi. Rozdiel medzi odchádzajúcim a nastupujúcim ministrom výstavby je akurát v tom, že ten druhý je oveľa menej známy. Aj v samotnej bašte národniarov – Žiline.

15.04.2009 06:02
Ján Slota Foto:
Predseda SNS Ján Slota
debata

V čase, keď Janušek pôsobil na žilinskej radnici ako Slotov viceprimátor, Štefanov bol jedným z riaditeľov podniku Žilina Invest, ktorý založilo mesto Žilina a okolité obce pre výstavbu kórejskej automobilky Kia.

Riaditeľskú kariéru začal Štefanov v roku 2004 tak, že vyzliekol uniformu colníka, ktorú nosil dlhých jedenásť rokov. Predtým ešte pracoval krátko ako konštruktér a technický pracovník. Na Vysokú školu dopravy a spojov v Žiline sa prihlásil až ako 23-ročný. Po škole rok podnikal a rovnaké obdobie bol nezamestnaný.

Kým Marián Janušek je členom SNS, 44-ročný Štefanov stranícky preukaz nevlastní a je len nominantom národniarov. Do hlavného mesta si ho po úspešných parlamentných voľbách v roku 2006 povolal Slota, ktorý z neho urobil generálneho riaditeľa Agentúry pre podporu regionálneho rozvoja. Teda podriadeného ministra Janušeka.

Aj napriek tomu, že novému ministrovi zostáva vo funkcii už len rok času, rozhodovať bude o dôležitých veciach. Na starosti bude mať čerpanie eurofondov, práve rezort výstavby totiž sprostredkúva ich tok z Bruselu. Priamo pod palcom bude mať Štefanov tri z jedenástich operačných programov, najmä regionálny operačný program, z ktorého sa opravujú slovenské školy či cesty. Na roky 2007 až 2013 je pre Slovensko v rámci nich vyčlenených zhruba 1,6 miliardy eur.

Vplyv bude mať aj na Štátny fond rozvoja bývania. Ten v rámci protikrízových opatrení rozdeľuje 66 miliónov eur cez príspevky na zatepľovanie bytov a rodinných domov.

debata chyba