Koalícia vydrží, SNS potrebuje zostať vo vláde, zhodujú sa analytici

Rozhodnutie premiéra Roberta Fica odvolať z funkcie v poradí tretieho ministra SNS koalíciu nerozbije. Pre SNS je najdôležitejšie zotrvať vo vláde, pretože inak by stratila kontrolu nad finančnými tokmi, zhodli sa oslovení politológovia. Predseda najsilnejšej vládnej strany dnes oznámil, že podá návrh na odvolanie ministra životného prostredia Jána Chrbeta pre jeho postup po kritizovanom predaji emisných kvót.

05.05.2009 17:04
Fico, Slota Foto:
Premiér Robert Fico (vľavo) so svojím koaličným partnerom a šéfom SNS Jánom Slotom.
debata

Na Ficov podnet už opustil kabinet Chrbetov predchodca Jaroslav Izák, ako aj minister výstavby Marián Janušek. Predstavitelia SNS na čele s Jánom Slotom doteraz ani jednu ministerskú výmenu oficiálne nekritizovali. Šéf národniarov sa zatiaľ odmietol vyjadriť aj k Ficovmu návrhu na odvolanie nominanta SNS Chrbeta.

„Koalícia stojí na niečom inom ako na jednotlivých postavách, tam ide predovšetkým o spoluúčasť na moci,“ povedal politológ Miroslav Kusý.  Slota sa podľa neho bude preto snažiť udržať sa pri moci. „Zotrvanie SNS vo vláde dá strane viac výhod ako odchod z kabinetu na protest proti rozhodnutiu premiéra odvolať Chrbeta,“ doplnil prezident Inštitútu pre verejné otázky Grigorij Mesežnikov. Tvrdil, že ľudia blízki SNS by odchodom národniarov z vlády prišli o lukratívne zákazky. „SNS sa zaujímala predovšetkým o rezorty, v ktorých sa točia veľké peniaze,“ poznamenal Kusý.

Diskutujte: Patria ministri za SNS do vlády?

Politológ Rastislav Tóth z Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka upozornil, že niektorí členovia vlády by mali prehodnotiť svoje doterajšie pôsobenie. „Niektorí ministri sa voči nimi riadeným rezortom správajú tak, ako by išlo o ich majetok,“ dodal. Ďalšia výmena na poste patriacom SNS však podľa neho zásadnejšiu zmenu neprinesie.

Oslovení politológovia nevylúčili, že premiérov postoj môže byť súčasťou predvolebného boja v záujme získať priazeň sympatizantov zvyšných koaličných strán. „Fico už viackrát dokázal, že loví v tých istých ˙vodách˙ ako SNS,“ zdôraznil Kusý.

Mesežnikov upozornil, že koalícia o pár týždňov vstúpi do posledného roku vládnutia. „Preferencie Smeru klesajú, naopak, opozícii rastú a rozdiel sa zmenšuje, takže všetko sa orientuje na dosiahnutie dobrého výsledku,“ dodal. Odvolal sa pritom na oficiálne nezverejnený aprílový prieskum Ústavu pre výskum verejnej mienky (ÚVVM) pri Štatistickom úrade, ktorý šéfka úradu Ľudmila Benkovičová od mája zrušila. Podľa medializovaných informácií klesla podpora Ficovho Smeru-SD v aprílovom prieskume ÚVVM na 40 percent z marcových 43,7 percenta. Naopak, najsilnejšia opozičná strana SDKÚ si údajne polepšila na zhruba 18 percent z 12,5 percenta.

debata chyba