Špeciálny súd končí, je protiústavný

Špeciálny súd bol zriadený v rozpore s Ústavou SR. Za takýto nález hlasovala väčšina z trinástich ústavných sudcov. Plénum Ústavného súdu na verejnom pojednávaní vyhovelo podaniu skupiny 46 poslancov NR SR prevažne z HZDS na čele s Vladimírom Mečiarom, ktorá napadla niektoré ustanovenia Zákona o Špeciálnom súde a Úrade špeciálneho prokurátora pre neústavnosť.

20.05.2009 13:07 , aktualizované: 15:57
špeciálny súd Foto:
Budova Špeciálneho súdu.
debata

V závere rozhodnutia ÚS uvádza, že týmto rozhodnutím nie sú dotknuté rozsudky doteraz vydané Špeciálnym súdom. V ďalšej časti nálezu ÚS rozhodol, že zriadenie Úradu špeciálnej prokuratúry nie je v rozpore s ústavou a v tejto časti návrh skupiny poslancov zamietol.

Po tomto verdikte ÚS hrozí nielen zánik Špeciálneho súdu, ale osoby odsúdené Špeciálnym súdom sa teoreticky môžu domáhať obnovy súdneho konania.

Špeciálny súd je protiústavný. Čo vy na to?

Ako vyplynulo z odôvodnenia návrhu, ÚS usúdil, že Špeciálny súd vykazuje isté prvky typické pre mimoriadne súdy. Pripustil, že existuje možnosť ingerencie štátnej moci cez previerky NBÚ do nezávislosti sudcov a možno tak spochybniť aj legitimitu a legalitu sudcu Špeciálneho súdu. Stotožnil sa aj z názorom, že ohodnotenie práce sudcov Špeciálneho súdu je neprimerané.

Špeciálny súd je mediálna bublina, tvrdí Harabin

Špeciálny súd je podľa ministra spravodlivosti Štefana Harabina neústavný prvok, myslí si to si už od roku 2000, keď ešte šéfoval Najvyššiemu súdu. „Ja celý čas tvrdím, že to je diskriminácia platová u ostatných sudcov a previerky sú jednoznačne v rozpore s princípom nezávislosti sudcu.“

Podľa Harabinovho názoru to bol úplne zle nastavený systém. „To bola mediálna bublina za vyše pol miliardy korún,“ konštatoval Harabin ešte pred rozhodnutím Ústavného súdu SR, že Špeciálny súd bol zriadený v rozpore s Ústavou.

Podľa ministra Harabina je trápne obhajovať prísnosť ŠS. Ilustroval to číslami, podľa ktorých Špeciálny súd uložil sedem výnimočných trestov a okresné súdy za rovnaké obdobie 24 výnimočných trestov. Harabin poukazuje aj na rýchlosť súdneho konania. „Porovnateľné krajské súdy so ŠS majú ďaleko, ďaleko rýchlejšie konanie,“ konštatoval Harabin.

Šéf rezortu spravodlivosti si myslí, že sa dá ľahko zabrániť aj možnej lokálnej previazanosti súdených ľudí so všeobecnými súdmi. "To sa dá ľahko riešiť trestným poriadkom, úpravou príslušnosti, " uviedol Harabin.

Truban: Rozhodnutie je zlá správa pre Slovensko

Predseda Špeciálneho súdu Michal Truban absolútne neočakával také rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS), aké dnes padlo v prípade ŠS. „Rozhodnutie rešpektujeme, ale je to zlá sprava pre Slovensko,“ uvádza sa v Trubanovom stanovisku, ktoré poskytla hovorkyňa Špeciálneho súdu Katarína Kudjáková.

„Spoliehal som sa na to, že Ústavný súd prihliadne na už existujúce rozhodnutia európskych organov ochrany práva, ktoré v minulosti riešili otázky súladu existencie špecifických jurisdikčných orgánov s národnými ústavami a medzinárodno-právnymi dokumentmi,“ pokračuje v stanovisku Truban. Bližšie dôvody rozhodnutia pléna zatiaľ nepozná, Špeciálny súd sa k nim vyjadrí až po ich uverejnení v Zbierke zákonov.

debata chyba