Kaliňák: Za Špecializovaný súd zahlasuje nielen Smer a opozícia

Minister vnútra Robert Kaliňák je presvedčený, že za vládny návrh zákona o Špecializovanom trestnom súde, ktorý nahradí Špeciálny súd, bude hlasovať nielen Smer-SD a opozícia. Podľa neho je v parlamente viac poslancov, ktorí chcú súd zachovať.

31.05.2009 13:00 , aktualizované: 14:14
Kaliňák Foto:
Minister vnútra Robert Kaliňák
debata

Povedal to v diskusnej relácii Televízie Markíza Na telo. Minister vyhlásil, že nemožno urobiť zákonnú úpravu v rozpore s ústavou. Aby ho v budúcnosti nikto nemohol spochybňovať, tento zákon je plne v súlade s ústavou, navyše doň zapracovali čo najširšie množstvo závažných trestných činov.

Ako tvrdí Kaliňák, od sudcov chcú, aby neboli prepojení s organizovaným zločinom, ale previerky zo zákona na podnet Ústavného súdu vylúčili. Druhý diskutujúci, Daniel Lipšic z KDH, zase vyhlásil, že je dobré, aby sudcovia nejaké previerky mali, ale sú ochotní o tom rokovať. Špeciálny súd je podľa neho symbol, symbol toho, že treba postihovať aj veľké ryby – mafiánov a skorumpovaných politikov.

Ak prejde návrh, HZDS pôjde na Ústavný súd

Ak prejde vládny návrh na zachovanie Špeciálneho súdu v inovovanej podobe, HZDS pôjde znova na Ústavný súd SR. Povedal to predseda hnutia Vladimír Mečiar v diskusnej relácii Slovenskej televízie (STV) O 5 minút 12.

Predseda HZDS Vladimír Mečiar Foto: SITA
Mečiar Predseda HZDS Vladimír Mečiar

Nemajú totiž spolu s SNS, ktorých podľa Mečiara presviedčať netreba, dosť hlasov na prehlasovanie návrhu z dielne Smeru „bez ohľadu na politickú a odbornú výhradu“. Ako povedal, toto je liftingové riešenie, ako keď máte vrásky. HZDS navrhovalo zriadenie špeciálnych senátov v rámci krajských súdov namiesto „deviateho krajského súdu“, tvrdí Mečiar. „Práce kvapná, málo platná,“ hovorí o návrhu premiéra Roberta Fica, ktorý je navyše podľa neho zlý a v rozpore s ústavou.

Druhý diskutujúci, predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda si zase myslí, že najlepší je ich návrh – tým je ústavný zákon. „Špeciálny súd je potrebná inštitúcia,“ vysvetľuje a tvrdí, že ak ich návrh neprejde, pretože potrebujú 90 hlasov, budú hlasovať aj za vládny. A chceli by to stihnúť tak, aby nedošlo k prerušeniu činnosti Špeciálneho súdu. Volanie ľudí je silné – chcú udržať inštitúciu, vyhlásil Dzurinda a dodal, že „keď chceme právny štát, nebudeme rušiť inštitúcie, ktoré sú baštou boja proti organizovanému zločinu“.

Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda Foto: Robert Hüttner
Dzurinda Líder SDKÚ Mikuláš Dzurinda

„Fico tutlá neskutočný škandál, lebo nepodnikajú kroky k zverejneniu a vyvodeniu dôsledkov,“ vyhlásil o kauze predaja emisií Dzurinda. Navyše podľa neho premiér porušuje zákon, lebo nechce vec zverejniť. Ak sa zmluva do istého času nezverejní, SDKÚ príde s návrhom uznesenia na zverejnenie zmluvy. Mečiar naopak vyhlásil, že on dá dohromady odborníkov a podá návrh zákona na zverejnenie všetkých zmlúv, ktoré priamo nesúvisia s ochranou štátu.

Nález Ústavného súdu obchádzať nebudeme, vyhlásil Fico

Premiér Robert Fico odmieta pokusy obchádzať nález Ústavného súdu SR prijatím ústavného zákona. Povedal to k opozičnému návrhu pre zachovanie Špeciálneho súdu v STV. Tiež nesúhlasí s návrhom svojich kolegov z koalície o zriadení špecializovaných senátov pri krajských súdoch. „Ak sme vynaložili toľko námahy pre Špeciálny súd, nekomplikujme si život, ak môžme pomocou obyčajného zákona zaručiť jeho kontinuitu,“ povedal premiér.

Premiér Robert Fico Foto: Petr Orság
Fico Premiér Robert Fico

Tento návrh je podľa neho najlepšie možné riešenie. Dnes premiér nemá žiadnu obavu, že by návrh v parlamente neprešiel. Prípadné vetovanie zákona od prezidenta nechcel komentovať, no aj v tomto prípade by ešte bola možnosť zachovať kontinuitu súdu, tvrdí. Ak nebudú ostatné vládne strany hlasovať, nebude to mať žiaden vplyv na vnútrokoaličné vzťahy, vyhlásil premiér.

Už pri vzniku Špeciálny súd podporovali, vyhlásil Fico, ale tiež treba poslúchať Ústavný súd, dodal. Vláda preto prijala návrh zákona o Špecializovanom trestnom súde, ktorý zodpovedá požiadavkám ÚS SR. „Návrh upravuje protiústavné opatrenia,“ súhlasí generálny prokurátor Dobroslav Trnka a dodáva, že by bolo proti zdravému rozumu, ak by po takomto náleze Ústavného súdu, dal niekto rovnaký návrh do ústavy. Navyše je to v právnom štáte vylúčené, dodal.

Súdu rozšírili pôsobnosť, pridali aj úkladnú vraždu a falšovanie peňazí medzi trestné činy, ktorými sa pod názvom Špecializovaný trestný súd bude zaoberať. Predseda Špeciálneho súdu Michal Truban si myslí, že tento zväčšený nápor nebude súdu spôsobovať problémy. Podľa slov Trubana, senáty ďalej normálne pracujú, on sám vydal nariadenie, že sa nesmú odsúvať kauzy pre tento stav. 

Ficovi došiel návrh od sudcov Najvyššieho súdu SR o ich odškodnení, pretože boli diskriminovaní, lebo sudcovia ŠS mali oveľa vyššie platy než sudcovia NS SR. O platoch sa ešte bude hovoriť, tvrdí premiér. Podľa nového návrhu by mali byť v približne rovnakej výške. Ako vyhlásil Trnka, bude sa hovoriť aj o previerkach, lebo podľa Ústavného súdu bezpečnostné previerky nemajú čo robiť pri sudcoch ŠS.

debata chyba