Lekári pohli s kauzou Hedvigy Malinovej

Po dlhom čakaní prokuratúra dostane do rúk lekárske posudky, bez ktorých nevie uzavrieť kauzu Hedvigy Malinovej z augusta 2006. Posudky dala prokuratúra vypracovať ešte v lete minulého roku, odvtedy vyšetrovanie prípadu stojí na mieste. Hedviga Malinová je naďalej obvinená z výmyslov o útoku dvoch mladíkov v Nitre za to, že rozprávala po maďarsky.

02.06.2009 08:56
Hedviga Malinová Foto: ,
Hedviga Malinová...
debata

Podľa zistení Pravdy by mali experti z Lekárskej fakulty Univerzity Komenského posudok dokončiť v najbližších dňoch. „Behom mesiaca bude posudok hotový,“ potvrdil dekan fakulty Peter Labaš. Bližšie sa však k výsledkom skúmania, ani k prípadu Malinovej nechcel vyjadrovať.

Prokuratúra už minulosti pripustila, že po získaní lekárskych posudkov bude môcť kauzu uzavrieť. „Stále čakáme na tieto posudky,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Prípad Hedvigy Malinovej sa začal koncom augusta 2006, kedy ju mala cestou do školy zmlátiť dvojica mladíkov s vyholenými hlavami. Na blúzku študentke podľa jej slov napísali heslo Maďari za Dunaj. Incident vyhrotil diplomatický konflikt medzi Slovenskom a Maďarskom. Polícia po krátkom čase oznámila, že Hedviga Malinová si napadnutie vymyslela a vyšetrovanie sa obrátilo proti nej. Malinová sa medzitým vydala a porodila dieťa, kauza stále zostáva otvorená.

Ďalšiu žiadosť o doplnenie vyšetrovania adresoval v uplynulých dňoch na Generálnu prokuratúru Malinovej právny zástupca Roman Kvasnica. Žiada v nej vypočuť ešte viacerých svedkov vrátane premiéra Roberta Fica. Podľa Kvasnicu má vysvetliť svoje slová o tom, že kauza Malinovej mala viesť k likvidácii Slovenskej republiky.

Obhajoba tiež namieta, že prokuratúra nereaguje na jej podnety. „Počas obdobia viac ako 23 mesiacov nevybavila podnet Hedvigy Malinovej na preskúmanie zákonnosti postupu okresnej prokuratúry a vyšetrovateľa ešte v roku 2006,“ uviedol Kvasnica.

Prípad na Generálnej prokuratúre vyšetruje od septembra špeciálny tím. Ten dal zriadiť generálny prokurátor Dobroslav Trnka, keď po preštudovaní spisu zistil pochybenia polície aj prokuratúry. Obhajoba zatiaľ prišla na viaceré nezrovnalosti v dôkazoch, ktoré proti Malinovej pôvodne prezentoval minister vnútra Robert Kaliňák.

debata chyba