Študenti Detskej Univerzity sa stretnú aj s poslancami

Tento rok bude mať Detská Univerzita Komenského modrú farbu. "Radi vidíme, keď deti chodia v našich tričkách a čiapkach. Identifikácia je totiž v zahraničí dosť silná. Tento rok si študenti oblečú modrú. Pomaly nám už dochádzajú farby," zažartoval Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna, ktoré obľúbený letný cyklus prednášok spoluorganizuje.

25.06.2009 11:40
Detská univerzita Foto:
Začiatok Detskej Univerzity bude patriť už tradične imatrikulácii v Aule Univerzity Komenského, na ktorej dostanú mladí študenti indexy.
debata

Siedmy ročník Detskej Univerzity Komenského sa začne v stredu 1. júla, keď sa prednáška v aule Univerzity Komenského spojí so slávnostnou imatrikuláciou. Detskí poslucháči spoznajú odpoveď na otázku, prečo je krvný tlak dobrý pomocník a zlý pán. A napríklad to, prečo sa ponorke páči pod vodou alebo prečo nie sú právnické osoby z mäsa a kostí, sa dozvedia každú ďalšiu stredu počas letných prázdnin v Divadle Aréna.

„Vybrali sme témy, ktoré zaujmú deti i dospelých. Každý rok si ich navrhujú aj deti, podľa toho, čo ich oslovuje,“ vysvetlil výber tém prednášok rektor Univerzity Komenského František Gahér.

Mladí študenti sa môžu tešiť aj na zaujímavé projekty. „Navštívia galériu a múzeum, kde môžu robiť fyzikálne či chemické pokusy. Čaká ich hiphopový workshop a výlet do Viedne, kde zájdu aj do 5D kina,“ povedal Kukura. Pripravený je tréning pracovných pohovorov aj architektonický workshop. S pomocou mladých architektov budú deti vytvárať modely a ak sa podaria, tak ich vystavia aj pri promócii. V hodinke otázok tiež môžu vyspovedať poslancov Národnej rady.

„Snažíme sa, aby podujatie rástlo. Smutné je akurát to, že nie je dostatočná kapacita, aby sme mohli prijať všetky prihlášky,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Vladimír Bajan. Brány univerzity sú totiž otvorené len pre štyristo detí. „Presviedčali sme aj iné školy, aby takéto univerzity zriadili vo vlastných mestách. V Žiline a Košiciach otvárajú už štvrtú sezónu,“ doplnil Gahér. Študenti, ktorí navštívia aspoň šesť z deviatich prednášok, si z rúk rektora Františka Gahéra prevezmú 26. augusta absolventský diplom.

Prednášky

Všetky prednášky, ktoré odznejú na Detskej Univerzite Komenského, bude Pravda prinášať každú sobotu v prílohe Víkend. Kniha s prednáškami, ilustráciami a fotografiami vyjde na záver ročníka.

Aké sú témy prednášok Detskej Univerzity Komenského?

1. júla **  Prečo je  krvný tlak dobrý pomocník a zlý pán? Fedor Šimko, Lekárska fakulta  UK  (prednáška bude v aule UK)
8. júla  Prečo atóm pomáha ľuďom a prečo sa dá zneužiť? Jozef Lipka, Fakulta elektrotechniky a informatiky STU
15. júla Prečo nám niektoré baktérie škodia a niektoré pomáhajú? Katarína Mikušová, Prírodovedecká fakulta UK
22. júla  Prečo je sucho a prečo sú povodne? Pavla Pekárová, Ústav hydrológie SAV
29. júla  Prečo sa človek poisťuje? Ján Ježdík, poradca PPF
5. augusta **  Prečo sa opakujú hospodárske krízy? Ján Pekár, Fakulta matematiky, fyziky a informatiky UK
12. augusta  Prečo a koľko musí človek piť? László Kovács, Lekárska fakulta UK
**19. augusta
  Prečo právnické osoby nie sú z mäsa a kostí? Mária Patakyová, Právnická fakulta UK
**26. augusta
    Prečo sa ponorke páči pod vodou a čo tam všetko zažije? Monika Brightová, Katedra morskej biológie Univerzity Viedeň (prednáška bude v aule UK)

Všetky prednášky, ktoré odznejú na Detskej Univerzite Komenského, bude Pravda prinášať každú sobotu v prílohe Víkend. Kniha s prdnáškami, ilustráciami a fotografiami vyjde na záver ročníka.

debata chyba