Za povodne môžu aj ľudia

Pršať bude aj v ďalších dňoch, varuje meteorológ Jozef Kozub zo Slovenského hydrometeorologického ústavu.

29.06.2009 11:50
Dunaj, povodeň, zvýšená hladina Foto:
Zvýšený vodný stav Dunaja pri Tyršovom nábreží v stredu 24. júna.
debata

Ako dlho ešte bude pršať?
Situácia v najbližších dňoch nebude veľmi priaznivá. Dnes aj zajtra bude prevládať veľká oblačnosť na celom Slovensku, pričom na viacerých miestach sa vyskytnú prehánky alebo búrky.

Ktoré regióny sa majú ešte pripraviť na veľký príliv zrážok?
Presné miesta sa nedajú špecifikovať. Pokiaľ je to normálny atmosférický front, dá sa predpovedať – tu bude pršať a tam nebude. Ale tieto prehánky a búrky sa vyskytujú náhodne. Napríklad v nedeľu pršalo v Bratislave, dnes už nemusí.

Bude cez týždeň ručička na teplomere stúpať?
Denná teplota trošku stúpne, napríklad v utorok očakávame 25 až 29 stupňov. Od stredy sa bude počasie zlepšovať a prehánky očakávame už iba na západe. Nemožno ich vylúčiť aj v strede a na východe krajiny, ale tam by mali byť skutočne iba ojedinele, čiže situácia by sa tam mala upokojiť. Potom už predpovedáme teploty nad 30 stupňov.

Aký bude prvý letný prázdninový víkend?
V piatok aj v sobotu zrána malá oblačnosť, ale v priebehu dňa a najmä popoludní môže asi polovica územia očakávať prehánky alebo búrky. Ale už by nemuseli byť také intenzívne ako po minulé dni. V nedeľu sa ráz počasia nezmení. Kým na severe bude okolo 24 stupňov, na juhu sa teplota vyšplhá aj na 30 stupňov.

Dá sa predpovedať, že sa budú búrky so slnečným počasím striedať celé leto?
To je ťažko predpovedať. Ale v posledných rokoch sú búrky čoraz intenzívnejšie. Neviem, či je to len počasím a zmenami v atmosfére, alebo je to aj ľudskou činnosťou. Stačí, keď sa pozrieme na naše polia a vyrúbané lesy. Keď sa objavia silnejšie zrážky, vodu nemá čo zachytiť. Práve pri týchto silnejších prehánkach sa všetka voda splavuje dole a vytvárajú sa povodne, ktoré zatápajú domy a záhrady.

debata chyba