Štát ukrojil 50 miliónov eur na nemocnicu pre policajtov a politikov

Na nemocnicu pre vojakov, policajtov a politikov sa poskladajú všetci daňoví poplatníci. Vláda rozhodla, že štát do nej investuje 49,8 milióna eur (1,5 miliardy korún). Plán postaviť ju za peniaze získané z predaja dvoch iných nemocníc ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer) skrížila hospodárska kríza.

02.07.2009 08:14
debata

„Nechceme riskovať alebo predávať tieto budovy pod cenu,“ vysvetľoval včera Kaliňák. Pôvodný plán pritom Ficova vláda schválila vlani v decembri, teda už v čase krízy.

Lukratívne budovy nemocnice ministerstiev vnútra a obrany chce napriek tomu ponúknuť na predaj už toto leto. Jedna z nich sa nachádza v bratislavskom Starom Meste, druhá na Patrónke. V jej okolí vlastní viaceré pozemky finančná skupina J&T. Keďže nie je jasné, kedy sa ich podarí predať a za koľko, na novú nemocnicu dá zatiaľ peniaze štát.

Po predaji budov sa podľa Kaliňáka peniaze štátu vrátia. Nová nemocnica má byť v Bratislave na Cintorínskej. Na jej dostavbu treba asi 33,2 milióna eur (miliardu korún). Ďalších 16,6 milióna eur bude stáť vybavenie zariadenia zdravotníckou technikou.

Či si to štát môže dovoliť, minister financií Ján Počiatek (Smer) včera nevysvetlil. Hoci nemocnica vznikne ako akciová spoločnosť, Kaliňák ešte vlani vylúčil, že by do nej mohli v budúcnosti vstúpiť súkromní akcionári. Stopnúť projekt nie je podľa ministra vnútra možné. „Nemocnica ministerstva vnútra je v nevyhovujúcich priestoroch. A my máme zo zákona povinnosť poskytovať našim pracovníkom zdravotnú starostlivosť,“ zdôraznil.

Hoci má byť v Nemocnici sv. Michala iba 100 lôžok, Kaliňák tvrdí, že bude slúžiť aj verejnosti. Prioritne má byť určená pre policajtov, hasičov, záchranárov, príslušníkov SIS a NBÚ. „Privítame tam úplne radi každého občana,“ uviedol minister.

debata chyba