Policajný šéf sa obvineniu vyhol iba tesne

Na donchuanské správanie v čase služby policajný riaditeľ František Posluch nedoplatí. Obvineniu zo zneužitia právomocí verejného činiteľa sa tesne vyhol. Kauza však ešte bude mať pokračovanie.

02.07.2009 08:45
František Posluch Foto: ,
Policajný riaditeľ František Posluch.
debata

Na paškáli sa policajný šéf ocitol za to, že sa neprimerane angažoval v prípade domáceho násilia v rodine novinárky TA3 Miriam Štefkovej, ktorá mala byť jeho milenkou. Inšpekcia trestné stíhanie v Posluchovom prípade zastavila.

Vyšetrovanie dozorovala vojenská prokuratúra. Jej šéf Mikuláš Gardecký pripustil, že boli na vážkach, či Poslucha obviniť alebo nie. Rozhodnúť nakoniec musela až gremiálna porada prokurátorov. „Určite konal nadštandardne. Podľa mňa to však na vznesenie obvinenia nestačilo,“ uviedol pre Pravdu Gardecký.

Žilinský policajný šéf zorganizoval 11. septembra 2007 v Martine policajnú naháňačku Štefkovej manžela. Policajtom ponúkol dokonca nasadenie kukláčov. Do prípadu sa miešal aj potom. Zatknutého soka v láske si dal k sebe predviesť z policajnej cely. Vyšetrovateľ, ktorý mal prípad na starosti, vypovedal, že Posluch ho nútil podpísať zápisnicu o výsluchu Štefkovej, ktorý nerobil.

Posluch sa k skončeniu vyšetrovania nevyjadril. „Keď niekto postupuje tvrdo a razantne, vyskytne sa množstvo ľudí, ktorí sa snažia čokoľvek kriminalizovať, aby nepohodlných a aktívnych policajtov odstránili zo služby,“ skonštatoval na obranu Poslucha minister vnútra Robert Kaliňák.

Policajného šéfa nadriadení nebudú riešiť ani disciplinárne. Hovorca vojenskej prokuratúry Kamil Polčan vysvetlil, že vec nebolo možné prerokovať ako priestupok pre premlčanie.

Trestné oznámenie na Poslucha podal Štefkovej bývalý manžel Alexander Rác. Ten v stredu uviedol, že proti verdiktu inšpekcie sa odvolá. Ani prípad domáceho násilia v rodine novinárky nie je dosiaľ uzavretý. Podľa informácií zo súdu Rác manželke 11. septembra 2007 zlomil necht. Štefková ho nakopala do genitálií.

debata chyba