Harabin dal návrh na disciplinárne tresty pre dvoch sudcov

Predseda Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin podal návrh na disciplinárne potrestanie dvoch sudcov v súvislosti so zmeškanou lehotou rozhodnutia o väzbe Jaroslava P., ktorého odsúdil Špeciálny súd na doživotie v kauze údajnej zločineckej skupiny z východného Slovenska. Informáciu potvrdil Peter Préti z Najvyššieho súdu.

02.07.2009 13:43
debata

Najprísnejší trest – návrh na odvolanie z funkcie sudcu Harabin napokon navrhol len jednému sudcovi. V prípade druhého sudcu Harabin navrhuje jeho preradenie na súd nižšieho stupňa. Préti nekonkretizoval, o ktorých sudcov ide.

Denník Pravda 27. júna uviedol, že pre nečinnosť senátu Najvyššieho súdu pod vedením Jána M. sa dostal na slobodu člen zločineckého gangu Róberta O. Sudca podľa Pravdy odmieta, že by na predĺženie väzby u Jaroslava P. zabudol. „Zhodou okolností som bol od 15. júna do 21. júna na liečení, tam bol problém. Hoci som dal pokyn a ohľadne Róberta O. sa aj rozhodlo, o tom druhom sme nerozhodli,“ priznal pre denník Pravda. Podľa sudcu je novela Trestného poriadku, ktorá umožnila predĺženie maximálnej väzby zo štyroch na päť rokov, nejasná a sudcovia Najvyššieho súdu si ju vyložili tak, že väzba Jaroslava P. sa ňou predĺžila automaticky. „Potom sme však dospeli k tomu, že väzbu bude treba predsa len predlžovať,“ povedal pre Pravdu sudca. To už však bolo deväť dní po lehote. Súdu neostávalo nič iné, ako odstrániť protiprávny stav a Jaroslava P. 24. júna prepustiť. Jaroslavovi P. väzba uplynula 14. júna, sudca na liečenie odišiel na druhý deň.

Predseda NS SR Štefan Harabin už avizoval, že pre vinníkov v prípade zmeškania termínu na rozhodnutie o väzbe obžalovaného Jaroslava P. bude žiadať najprísnejšie tresty. „Toto je morálne a odborné zlyhanie, toto si slovenská justícia nemôže dovoliť,“ konštatoval Harabin.

debata chyba