TV Markíza: Interblue Group už nemá platnú licenciu na podnikanie

Americká spoločnosť Interblue Group, ktorej Slovensko predalo emisné kvóty za viac ako dve miliardy korún (vyše 66 miliónov eur), už nemá platnú licenciu na podnikanie. Informovala o tom televízia Markíza, ktorej to potvrdili americké úrady. Predaj povoleniek na vypustenie 15 miliónov ton oxidu uhličitého kritizovala opozícia aj médiá.

02.07.2009 21:41
garážová firma Interblue group Foto:
V týchto garážach v americkom mestečku Snohomish sídli podľa obchodného registra firma Interblue Group, ktorá od Slovenska kúpila 15 miliónov ton emisií CO2.
debata

Firma mala podľa Markízy zaplatiť za licenciu na podnikanie do 30. júna, avšak tak nespravila. „Momentálne porušujú svoje záväzky, ak za registráciu opäť nezaplatia, firmu musíme zrušiť,“ uviedla pracovníčka obchodného registra z amerického štátu Washington.

Televízia poznamenala, že firma má pritom Slovensku doplatiť ešte milióny eur. Hovorkyňa ministerstva životného prostredia Jana Kaplanová povedala, že dnes ministerstvo poslalo konateľke firmy list, v ktorom ju vyzvali, aby predložila všetky relevantné dokumenty, ktoré súvisia s predmetom podnikania. Podľa ministerstva problémy s registráciou firmy vraj nijako nesúvisia s jej povinnosťou platiť Slovensku, k čomu sa v zmluve zaviazala.

Opozícia opakovane kritizovala, že predaj bol nevýhodný a tvrdila, že kvóty na emisie bolo možné predať výhodnejšie. Pre postup okolo predaja musel odísť z kresla ministra životného prostredia Ján Chrbet (SNS), podľa premiéra Roberta Fica však o funkciu neprišiel pre údajnú nevýhodnosť zmluvy. Predaj kvót by mal pred poslancami parlamentu vysvetliť Chrbetov nástupca vo vláde Viliam Turský, pretože požiadavku opozície na prednesenie správy podporila aj vládna HZDS.

debata chyba