Bugár je príťažlivý aj pre ľudí zo severu Slovenska

Pred polrokom vyhlasoval, že v politike končí a dnes je predsedom novej politickej strany. A zároveň svoju manželku obral o desaťtisíc eur. Bélu Bugára na sneme strany Most-Híd zvolili za predsedu. Straníckou dvojkou bude niekdajší minister kultúry a veľvyslanec Slovenska v Maďarsku Rudolf Chmel. Strana chce kandidovať už na jeseň vo voľbách do samosprávnych krajov.

12.07.2009 20:44
Béla Bugár Foto:
Béla Bugár, nový šéf strany Most.
debata

Bugár si myslí, že strana bude môcť ekonomicky fungovať iba z darov. „Každý člen prípravného výboru strany na začiatok zložil po desaťtisíc eur. To však dlhodobo nemôže stačiť, a preto sme ochotní prijímať dary,“ vysvetil spôsob financovania nový predseda strany Bugár. Ako dodal, budú tak robiť na základe zmlúv. „Všetko bude čisté a transparentné,“ uviedol.

Bugár sa vracia do politiky, z ktorej nikdy neodišiel. „Chcel som odísť, ale situácia v SMK sa tak zmenila, že som nemohol nechať nespokojných členov, nech si robia čo chcú,“ uzavrel Bugár.

Nová politická strana vznikla odchodom nespokojencov z SMK. Most-Híd by mal spájať maďarských aj slovenských voličov a politikov. Podpredseda strany Rudolf Chmel zdôvodnil svoj návrat do politiky takto: „Akokoľvek som skeptický voči politike a politikom špeciálne, musím pripustiť, že to bez nej a bez nich asi nepôjde."

Ako ďalej dodal, práve politici živia ilúziu, že sa Slováci a Maďari nenávidia. „Živia hrozbu územnej autonómie, odtrhnutia južného Slovenska, strašia iredentou, útočia, provokujú, lebo etnický konflikt môže načas prehlušiť ich nemorálnosť a skorumpovanosť,“ konštatoval Chmel.

Záujem o členstvo majú ľudia aj v regiónoch, kde maďarská národnosť nie je bežná. „Za dva týždňe registrujeme asi 80 žiadostí o členstvo,“ potvrdil Stanislav Vospalek z regionálnej kancelárie v Spišskej Novej Vsi. Regionálny šéf z Litptovského Mikuláša Jaroslav Záhradník tiež potvrdil, že aj v Liptove za rovnaký čas má niekoľko desiatok prihlášok. „Napriek záujmu veľa ľudí ostáva prekvapených, prečo práve v tomto regióne maďarská strana,“ dodáva Záhradník.

Všetci oslovení potvrdili, že za členov nebudú prijímať ľudí, ktorí už boli vo viacerých politických stranách. „Nemáme záujem o takých, čo boli v štyroch či piatich stranách,“ dodal Bugár s tým, že červenú majú aj bývalí spolupracovní­ci ŠtB.

debata chyba