Kozlík bude v europarlamente v tretej najsilnejšej frakcii

Jediný zástupca HZDS v novom Európskom parlamente (EP) Sergej Kozlík bude fungovať vo frakcii Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE). Pravdepodobne bude opäť členom rozpočtového výboru a náhradníkom v niektorom z ďalších ekonomických výborov, povedal.

13.07.2009 11:50
Europoslanec za HZDS Sergej Kozlík Foto:
Europoslanec za HZDS Sergej Kozlík.
debata

 Kozlík bude na prvej schôdzi EP po voľbách hlasovať za nového predsedu parlamentu, bývalého poľského pravicového premiéra a kandidáta ľudovcov Jerzyho Buzeka. S najväčšou pravdepodobnosťou ALDE koncom septembra podporí aj portugalského konzervatívca José Manuela Barrosa za šéfa Európskej komisie (EK) na ďalšie funkčné obdobie. Kozlík dodal, že poslanec za SNS Jaroslav Paška bude v novej radikálnej frakcii, či do nej vstúpi aj maďarský Jobbik bude známe vo štvrtok, vtedy sa uzavrú voľby výkonných orgánov parlamentu a rozdelenie poslancov do frakcií.

Slovensko má v EP 13 poslancov, v minulom období malo 14. Najviac ich je v najsilnejšej frakcii ľudovcov – EPP, kde je SDKÚ, SMK a KDH. Smer je v druhej najväčšej frakcii socialistov, HZDS v tretej ALDE a SNS má byť v radikálnej skupine Európa slobody a demokracie. Nový parlament si Európania zvolili začiatkom júna, tvorí ho 50 percent starých a polovica nových členov. Za Slovensko je obmena poslancov 54 percent. Bude v ňom 31 percent žien, na Slovensku získali ženy 36 percent z 13 kresiel EP.

debata chyba