Horúčavy vystrieda búrka. Seniorov čaká peklo

Skutočné leto tento týždeň prišlo aj na Slovensko, cez víkend sa však opäť ochladí. Napriek tomu majú byť tohoročné prázdniny horúcejšie ako po minulé roky.

15.07.2009 07:49
teplo, horúčava, leto, počasie Foto:
Počas horúčav sa viacerí Bratislavčania išli ochladiť na kúpaliská. Zvyšní využívali najmä tienisté zákutia v mestských parkoch.
debata

„Celé leto bude teplejšie ako je dlhodobý priemer,“ vraví klimatológ Milan Lapin. Dopĺňa, že pri takej situácii, aká momentálne vládne nad Európou, je premenlivé počasie bežné. S tým súvisí aj výskyt búrok, ktorý bude nadpriemerný. Búrky sa podľa Lapina môžu objavovať až do septembra.

Náhle zmeny počasia a veľké horúčavy prinášajú zdravotné problémy najmä pokiaľ ide o citlivých ľudí. „Vysoké teploty spôsobujú zvýšenú stratu tekutín. Ťažkosti môžu mať najmä deti do šesť rokov, starí ľudia a imobilní pacienti, ktorí sa nedokážu dostať k tekutinám,“ vysvetľuje internistka Zuzana Stašová z nemocnice v Trebišove.

Ťažkosti vznikajú najmä preto, že starí ľudia nemajú pocit smädu, nepijú a preto im klesá tlak. Môže dôjsť k dehydratácii alebo kolapsu. Deťom do jedného roka môže hroziť prehriatie, pretože si nevedia regulovať svoju telesnú teplotu. Lekári preto opäť pripomínajú – treba dodržiavať pitný režim a chrániť sa pred prudkým slnkom.

„Odporúča sa nosiť pokrývku hlavy, od 11. do 16. hodiny sa nezdržiavať na slnku, ale v tieni vo vetranej miestnosti. Dospelí by mali denne vypiť dva až tri litre tekutín. Vhodná je obyčajná a minerálna voda, bylinkové čaje a riedené džúsy,“ dodáva Stašová.

V stredu bude jasné až polojasné počasie so slabým vetrom a teplotami od 29 do 33 stupňov. „V noci sa nad územie Slovenska presunie z Čiech studený front, ktorý prinesie prehánky a búrky,“ hovorí meteorológ Jozef Kozub.

Vo štvrtok treba očakávať miestami zrážky. V piatok bude polojasno aj s prehánkami a teplotami okolo tridsiatky.

Víkendové počasie však nepoteší dovolenkárov ani festivalových nadšencov. Bude oblačno s prehánkami a búrkami. Na západe Slovenska bude 20 až 26 stupňov, na východe 27 až 32. V nedeľu sa citeľne ochladí na celom Slovensku. Miestami sa vyskytnú prehánky a na východe búrky. Najvyššie denné teploty budú 18 až 22 stupňov.

Na budúci týždeň počítajú meteorológovia opäť s oteplením. V pondelok od 22 do 26 stupňov. Slnečné počasie s teplotami 28 až 32 stupňov by sa malo udržať aj v stredu a vo štvrtok. V piatok alebo sobotu ho však opäť preruší prechod studeného frontu.

Proti horúčavám na pracovisku

– musí zamestnávateľ zabezpečiť správny pitný režim
- pri práci vonku aj neškodné nápoje na doplnenie straty tekutín
- nadmernému pôsobeniu slnečných lúčov musia brániť rolety na oknách
- sprchy musia byť, len ak si to vyžaduje charakter práce
- teplota musí byť primeraná aj vzhľadom na fyzickú záťaž zamestnancov
- teplota pri klimatizácii nemá byť viac ako o päť stupňov vyššia alebo nižšia ako vonku
- klimatizácia sa nemá používať viac ako štyri hodiny denne
- kde klimatizácia nie je, treba vetrať tak, aby zamestnanci neboli vystavení prievanu

debata chyba