Nik nepredpokladal, že taký stan môže spadnúť

Michal Kaščák, otec najväčšieho festivalu na Slovensku Pohoda v Trenčíne, pôsobil v nedeľu večer ako tieň. "Treba najmä prekonať smútok. Najcennejší pre nás sú ľudia, čo na festival prídu. Aby boli pokojní a šťastní a v zdraví sa vrátili domov. Darilo sa nám to takmer 13 rokov. A veľmi si prajem, aby zranení zažili už čo najmenej bolesti," povedal.

20.07.2009 09:19
Michal Kaščák Foto:
Organizátor festivalu Michal Kaščák posiela domov ľudí po tragickej nehode, pri ktorej spadol stan a zabil mladého chlapca. Desiatky ľudí zranil.
debata

Deň po tragédii, keď nápor vetra spôsobil smrť človeka a zranil desiatky ľudí, sa snažil pomôcť všetkým, ktorí ešte zostali bez vecí. A zbaliť areál, kde ešte v sobotu popoludní prežívalo letnú hudobnú pohodu 33-tisíc ľudí.

Búrky ohlasovali meteorológovia od piatka. Nezvažovali ste zastaviť na dve-tri hodiny program?
Neprerušovali sme program. Boli sme nachystaní, že keď príde veľká voda, tak sa prerušia programy na otvorených scénach. Na hlavnom pódiu bola v tom čase prestávka, lebo meškala kapela. Na ostatných pódiách a stanoch prebiehal normálne program. Počasie sme vyhodnocovali stále, mali sme informácie z letiska, ktoré hovorili o vetre a búrke. Nikto neočakával, že to bude mať až takéto rozmery.

Prečo tanečný stan nevydržal?
Pre každý festival je pohromou najmä vietor. Stan označený ako scéna O2 bol otvorený po bokoch, tak ako má byť v prípade vetra. Úplne spustiť bočnice alebo ich nechať úplne hore. Predpokladáme, že to bola kombinácia vzdušného víru a tlaku vetra. Odpovie až analýza zrútených konštrukcií.

Ako ste reagovali na stupňujúci sa vietor?
Snažili sme sa zabezpečovať desiatky iných stavieb, ktoré mali labilnejšiu konštrukciu. Ani jediný z nich nespadol. Roztrhalo plachtu ešte nad stanom v tvare kupoly. Tam sa nikomu nič nestalo.

Bola firma dodávajúca stan preverená?
Stany nám dodávajú rôzne firmy. Presne ten typ stanu som si vyhliadol na veľkom európskom festivale v Glastonbury. Vedel som, že presne pre túto tanečnú scénu je ideálny. Firma, čo ho stavala pre nás, má medzinárodné referencie, prevádzkuje 16 rôznych takýchto stanov. Je to veľká pevná, niekoľkotonová konštrukcia, mal vydržať aj horšie zaťaženie. Pohoda si prenajíma stan aj s postavením a za firmu je vždy prítomný človek.

Stretli ste sa už s tým človekom po spadnutí stanu?
Zajtra príde majiteľ firmy a budeme to riešiť.

Budete vracať vstupné ľuďom?
Zatiaľ sme to neriešili, snažíme sa zabezpečiť, aby sa všetci dostali k svojim veciam a aby sme areál zbalili a vyčistili. Viem povedať, že všetkým, čo neprešli turniketom do areálu, teda boli ešte len na ceste, vstupné vrátime. Ostatné ešte zvážime.

Prežije značka Pohoda túto situáciu?
Neviem. Je to strašné. Hodinu mám v hlave, že už nie, hodinu, že by sme mali pokračovať. Nemám sily myslieť na ďalekú budúcnosť. Dal by som hocičo, ak by sa dalo vrátiť to, aby tí ľudia, čo obišli so zranením, boli hneď zdraví, aj život 29-ročnému Piešťancovi. Ešte dnes idem navštíviť jeho rodinu…

Záchranári mali plné ruky práce.
Festival Pohoda predčasne skončil.
+20Spadnutý stan zranil desiatky ľudí. Záchranári...
debata chyba