Sysle sťahujú z letiska. Oceľové vtáky si môžu odfúknuť

Váži len tristo gramov, ale strach naháňa aj tridsaťtonovým ozrutám. Drobný syseľ pasienkový je pochúťkou pre dravé vtáky. A tie dokážu nad letiskom narobiť poriadnu šarapatu. Ak sa dostanú do motora lietadla, vedia ho aj "zostreliť". Preto odborníci vo štvrtok na Letisku Milana Rastislava Štefánika začali odchytávať malé hlodavce a prenášať ich na Záhorie.

30.07.2009 16:51
Syseľ Foto:
Syseľ odchytený v klietka na letisku M. R. Štefánika.
debata

Odchyt sysľov prebieha každý rok, keďže okolie letiska je pre tieto zákonom chránené živočíchy atraktívne. „Hluk lietadiel im neprekáža. Vyhovuje im najmä nízka tráva a to, že sa tu nepoužívajú nijaké pesticídy,“ povedal Ervín Hapl z organizácie Ochrana dravcov na Slovensku, ktorá má odchyt na bratislavskom letisku na starosti.

Už počas prvého dňa si ochranári zapísali tri úlovky. Sysle chytajú do malých mrežovaných pascí, návnadou je zväčša ovocná pochúťka. Na Záhorie ich potom prenášajú vo vystlaných tubách. Počas roka takto presťahujú približne dve stovky sysľov. „Nový domov vyhovuje ich životným potrebám. Na Záhorí tak vzniká silná, životaschopná syslia kolónia,“ doplnil Hapl.

Presun sysľov pomáha nielen hlodavcom, ale aj dravcom, ktoré spolu so svojou potravou odchádzajú do nového, bezpečnejšieho teritória. Ochranári tak nepomáhajú len sysľom, ale napríklad aj ohrozeným sokolom rárohom. Divé vtáky nad vzletovo-pristávacími dráhami navyše neohrozujú iba seba, ale aj posádku lietadiel.

Kŕdeľ divých husí napríklad začiatkom tohto roka vyradil nad New Yorkom oba motory airbusu. Ľudia v lietadle prežili len vďaka skvelému manévru pilota, ktorý pristál na rieke Hudson. Vtáky už narobili problémy aj nad letiskom v Košiciach. Pred štyrmi rokmi vletel dravec do motora lietadla s dovolenkármi. Stroj sa musel vrátiť na letisko.

debata chyba