Fico nechal Madeja pre porsche osamote

Premiér Robert Fico sa nezastal poslanca Róberta Madeja (obaja Smer), ktorý nevie vysvetliť jazdu na luxusnom porsche. Madej pred niekoľkými dňami tankoval do požičaného nového auta od spoločnosti Porsche Slovakia. Poslanci pritom zo zákona nesmú od firiem podobné výhody prijímať.

04.08.2009 07:17
Porsche Cayenne Hybrid Foto:
Porsche Cayenne Hybrid
debata

„Je na poslancovi Madejovi, aby celú záležitosť dôveryhodne vysvetlil,“ tlmočila stanovisko premiéra jeho hovorkyňa Silvia Glendová. Fico tak nechal svojho poslanca osamote.

Poslanca môže o vysvetlenie žiadať parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Za nedodržanie zákona môže politikom udeľovať pokuty. Jeho členov však konanie Madeja nezaujíma. Pre Jozefa Ďuračku (SNS) je úplne normálne, ak sa poslanec vozí zadarmo na požičanom aute. „Čo z toho robíte politickú kauzu? Aj mne neraz kamaráti požičali svoje lepšie a fajnovejšie autá, nech si ich vyskúšam,“ povedal Ďuračka.

Poslanci však podobné dary majú zakázané prijímať. Ďuračka nevidí problém ani v tom, ak by Madejovi požičala auto firma a nie kamarát. „Veď aj ostatné automobilky požičiavajú autá. Keď si chcem niečo kúpiť, tak si to vyskúšam, povozím sa v tom,“ uzavrel Ďuračka. Madej však konštatoval, že porsche si kúpiť nechcel, iba sa v ňom povoziť, čo aj urobil.

„Ak príde podnet, tak sa tým výbor bude určite zaoberať,“ uviedla podpredsedníčka výboru Monika Gibalová (KDH) s tým, že budú tomu venovať rovnakú pozornosť ako preverovaniu majetkových pomerov či stíhačke Jána Slotu (SNS). Tam však výbor k ničomu nedošiel, lebo prvýkrát sa poslanci nezišli v potrebnom počte a druhýkrát na Slotovo prúdové lietadlo L 29 Delfín zabudli. „Výbor síce môže konať aj z vlastného podnetu, ale osobne nerada konám zbrklo,“ uzavrela Gibalová.

Madej odmietal vysvetliť, ako to, že sa vozil na luxusnom vozidle Porsche Cayenne s naftovým motorom. Najprv nechcel povedať, či ho mal požičané a nakoniec tvrdil, že to bola predvádzacia jazda. Na bratislavskej benzínovej pumpe však tankoval naftu a nebol s ním žiaden zamestnanec od predajcu automobilov.

Podľa právnika Transparency International Pavla Nechalu to naráža na zákon. „Poslanec by mal vysvetliť, ako to bolo a či to nie je dar, ktorý nesmie zo zákona prijať,“ uzavrel právnik Nechala.

debata chyba