Zrútený stan mal vraj viacero chýb

Zrútený stan z festivalu Pohoda, v ktorého troskách prišiel o život jeden človek, mal viacero chýb. Napísal to denník Nový čas s odvolaním na zdroj blízky vyšetrovaniu. Konštrukčné nedostatky našli podľa denníka experti z Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Jedno z oceľových lán držiace stĺp vraj prasklo, niektoré časti stanu boli údajne opotrebované a kotviace laná mali príliš malý priemer.

04.08.2009 09:31
Pohoda Foto: ,
Letný festival Pohoda v Trenčíne v roku 2009. Po páde stanu zahynul jeden muž, ďalší ľudia utrpeli zranenia.
debata

Stan sa zrútil 18. júla počas silnej búrky. Okrem jedného mŕtveho si nešťastie vyžiadalo aj viacero ťažko zranených. Organizátori obľúbený festival predčasne ukončili.

„Jedno z oceľových lán, ktoré držalo jeden z ôsmich stĺpov, bolo prasknuté. K jeho poškodeniu mohlo dôjsť ešte skôr, ako prišla búrka. Stan bol zložený z viacerých častí a niektoré z nich mohli byť aj opotrebovanejšie. A kotviace laná mali mať priemer 10 centimetrov, tie, ktoré sa našli pri stane, boli o tri centimetre užšie,“ citoval Nový čas svoj zdroj.

Nemecká firma Bossert Zelte, ktorá stan vlastnila, si po tragédii chcela časti stanu z trenčianskeho letiska odviezť. Na žiadosť organizátorov však súd stan ponechal na mieste nešťastia, aby ho mohli preskúmať odborníci. Znalecký posudok budú podľa denníka dokončovať ešte niekoľko mesiacov. Okrem iného by sa mali skúmať bočné steny stanu.

Denník poznamenal, že výsledky skúmania nie sú pre políciu záväzné a vyšetrovateľ má svojich vlastných znalcov. Polícia sa k prípadu nechcela vyjadrovať, kým nebude ukončené vyšetrovanie.

Záchranári mali plné ruky práce.
Festival Pohoda predčasne skončil.
+20Spadnutý stan zranil desiatky ľudí. Záchranári...
debata chyba