Uhoľný barón mlčí

Hoci mu za posledné tri roky v podniku zomrelo 25 ľudí, jeho pozícia zostáva pevná. Šéf Hornonitrianskych baní Peter Čičmanec ani po pondelňajšej tragédii v Handlovej nepriznal osobnú zodpovednosť za vyhasnuté životy.

13.08.2009 09:54
Čičmanec Foto:
Generálny riaditeľ Hornonitranskych baní Peter Čičmanec.
debata

Kto je hlavným vinníkom nehody, pri ktorej v pondelok v bani zomrelo 20 ľudí, vyšetruje polícia. Výsledky vyšetrovania sú však v nedohľadne. Doteraz nie je uzavretý ani prípad závalu v Čičmancovej Bani Nováky, pri ktorom v roku 2006 zomreli štyria ľudia. Ďalší baník v Novákoch zahynul v roku 2007.

Namiesto toho, aby Čičmanec odpovedal na otázky, ktorých je čoraz viac, sa v stredu úplne odmlčal. „V záujme objektívnosti až do skončenia vyšetrovania sa nebudeme vyjadrovať,“ uviedla jeho hovorkyňa Adriana Siváková. Takto odpovedala aj na otázky, aký má Čičmanec príjem a ako jeho podnik narába s peniazmi, ktoré zarobí. Koľko z nich ide do bezpečnosti zamestnancov?

Čičmancove bane, ktoré získal vďaka Mečiarovej privatizácii, sú v zisku. Štát ich pritom dotuje napríklad cez ceny elektriny. Každá rodina zaplatí priemerne 4 eurá ročne.

Podnik za prvý štvrťrok tohto roka predal uhlie za 28,3 milióna eur a dosiahol zisk dva milióny eur. Náklady na všetkých zamestnancov predstavovali 13,2 milióna eur, čo je približne 1 100 eur mesačne na jedného pracovníka. V baniach pracovalo vlani 4 120 ľudí, v podzemí asi 2 400.

Baník, ktorý v podzemí odslúžil dlhé roky, zarobí za hodinu asi tri eurá. Čičmancov plat je tajný. Podľa finančnej správy za minulý rok však šéfovia niektorých pridružených podnikov, ktoré dosiahli zisk, zinkasovali vyše 200-tisícové odmeny. Výročná správa tiež hovorí, že za minulý rok bane dosiahli najlepšie výsledky v počte registrovaných pracovných úrazov.

Štefan Huszár je baníkom 29 rokov. Hovorí, že v handlovskej bani horí častejšie ako 4-krát do mesiaca, čo tvrdí Čičmanec. „Povedal by som, že tých požiarov býva viac.“ Na rozdiel od Čičmanca tiež Huszár nepochybuje, že v bani je metán. Na tento plyn vraj baníci narazia pri každej príprave.

Mali by bane na Slovensku ďalej fungovať?

Čičmanec sa ako uhľobarón pri rôznych príležitostiach ukazuje v spoločnosti najvyšších predstaviteľov štátu. Býva v Prievidzi v luxusnej vile, ktorá je dobre ukrytá pred zrakmi okoloidúcich. „K osobnej zodpovednosti… Počkám si na výsledky vyšetrovania,“ povedal o pondelňajších udalostiach na druhý deň.

V rámci vyšetrovania havárie v Novákoch z novembra 2006 polícia obvinila štyroch funkcionárov baní, Čičmanec medzi nimi nie je. Pri vyšetrovaní tohtotýždňového nešťastia, ktoré patrí medzi najtragickejšie v histórii, zatiaľ žiadne obvinenie nepadlo. „Podľa mňa sa to bude vyšetrovať veľmi dlho,“ dodal Milan Vajdiar z Handlovej, ktorý pracuje v bani 20 rokov. Prežil výbuch, bol zranený.

Neistota, strach, smútok. To všetko vo výraze...
Hlavný vstup do areálu Bane Handlová akciovej...
+30Zvedavci pred hlavným vstupom do areálu Bane...
debata chyba