Vzdali hold záchrancom židovského zlata

Mnoho šperkov sa stratilo, zmizli vo vreckách gardistov, ktorí chytali Židov a posielali ich do sústreďovacích táborov. Toto je veta z pamätí Imricha Karvaša, guvernéra Národnej banky počas vojnového Slovenského štátu. Karvaš mal najväčšiu zásluhu na záchrane ostatných židovských cenností, úradne uložených do nútených depozitov. V Bratislave mu odhalili pamätnú tabuľu.

08.09.2009 07:21
Imrich Karvaš Foto:
Imrich Karvaš v čase vojnového Slovenského štátu, keď bol guvernérom Národnej banky.
debata

Tabuľa vzdáva hold ďalším dvom slovenským finančníkom, ktorí pokračovali v Karvašovom úsilí. Karol Markovič viedol povstaleckú Národnú banku v Banskej Bystrici a Ľudovít Gavora bol riaditeľom Štátnej mincovne v Kremnici.

Tuka chcel šperky Židov speňažiť

Takzvaný židovský depozit na ministerstve financií Slovenského štátu začal vznikať po prijatí vládneho nariadenia v jeseni roku 1940. Toto rozhodnutie zásadným spôsobom obmedzilo právo židovského obyvateľstva disponovať so svojím vlastným majetkom.

„Židia mohli voľne nakladať len s majetkom v hodnote do 500 korún, židovské vklady v bankách sa zablokovali na viazaných účtoch,“ vysvetľuje historik Ľudovít Hallon zo Slovenskej akadémie vied. „Cennosti ako šperky, drahé kovy a cenné papiere Židia odovzdali do nútených depozitov.“

O necelé štyri roky bolo toho 20 debien a dve plné pancierové skrine. Zásluhou Karvaša sa depozit nestal súčasťou slovenského zlatého pokladu. „Karvaš tiež odmietol požiadavku Vojtecha Tuku a veliteľov Hlinkovej gardy, aby sa židovský depozit použil podľa nemeckého vzoru na získanie devíz vo švajčiarskych bankách,“ pripomína ďalší historik holokaustu Ján Hlavinka.

Po bombardovaní rafinérie Apollo v Bratislave Karvaš využil situáciu a dal premiestniť debny so židovskými cennosťami do kremnickej mincovne, kde sa už nachádzala aj časť slovenského zlatého pokladu.

Každý hľadal zlato v trezoroch

Po vypuknutí Slovenského národného povstania Karvaša zatklo gestapo. „Keď Kremnici hrozilo obsadenie nemeckými okupačnými jednotkami, rozhodol Markovič o prevoze debien a pancierových skríň do Banskej Bystrice,“ pokračuje Hlavinka.

Slovenský poklad sa potom podarilo zachrániť letecky, prevozom do štátnej banky v Moskve, odkiaľ sa po vojne vrátilo do Prahy. Na záchranu židovského zlata použil Markovič riskantnú lesť. Rozhodol sa nedať tie debny a pancierové skrine do trezorov, ale nechal ich na chodbách budovy banky všetkým na očiach. Vraj ani z pracovníkov banky nikto netušil, čo všetko obsahujú. Nevšimli si ich ani opakované razie gestapa.

Riaditeľ mincovne Gavora však vedel, čo je v tých debnách a koncom decembra 1944 sa ich rozhodol previezť späť do bezpečnejšej Kremnice. Nákladné auto podniku sprevádzali gardisti z pohotovostné­ho pluku.

V prvých mesiacoch roku 1945 sa Gavora dohodol s dvoma pracovníkmi Štátnej pokladnice v Bratislave, že debny uložia tam. Tentoraz malo auto nemeckú eskortu. A opäť nikomu ani nenapadlo skontrolovať debny a presvedčiť sa o ich skutočnom obsahu. Tak prečkali vojnu.

V Prahe všetko pretavili do tehličiek

Po vojne disponovala slovenským zlatým pokladom i židovským depozitom Národná (neskôr Štátna) banka Československa. V roku 1953 previezli všetky cennosti slovenských Židov v 27 debnách do Prahy.

„Podľa archívnych dokumentov šperky z drahých kovov, predovšetkým zo zlata, ktorého bolo vyše 152 kilogramov, pretavili čoskoro do tehličiek,“ dodáva Hlavinka. Čo sa stalo s drahokamami, ktoré zo šperkov vybrali, zostáva záhadou.

V roku 1997 sa česká a slovenská vláda rozhodli vyplatiť kompenzácie za židovský depozit v pomere 2 : 1. Ústredný zväz židovských náboženských obcí na Slovensku dostal spolu viac ako 30 miliónov korún, z ktorých medzitým rekonštruoval aj penzión pre tých, čo prežili holokaust. Práve v jeho priestoroch odhalili pamätnú tabuľu trom statočným Slovákom.

debata chyba