Prokurátor navrhol pre Karlina väzenie

Nepodmienečný trest pre exposlanca Gabriela Karlina (HZDS) žiada špeciálny prokurátor v korupčnej afére, ktorá sa ťahá už takmer šesť rokov. Nový proces s Karlinom Okresný súd v Banskej Bystrici uzavrel v stredu záverečnými rečami, verdikt vynesie v pondelok.

24.09.2009 06:40
Karlin Foto: ,
Exposlanec Gabriel Karlin.
debata

Spolu s Karlinom čelí obžalobe aj exriaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Milan Mráz. Prokurátor chce pre oboch tresty na dolnej hranici sadzby. Tá je od jedného do piatich rokov.

Prokurátor, opierajúci sa o výpovede hlavného svedka obžaloby Juraja Hromadu a policajné odpočúvania, trvá na tom, že k spáchaniu trestného činu prišlo. Karlin aj Mráz svoju vinu odmietajú a celú kauzu považujú za vykonštruovanú.

„Odmietam všetky obvinenia. Proces je vymyslený z dôvodu, že pre niekoho som sa stal nepohodlným pre moje pôsobenie v politike. V prípade išlo o diskreditáciu mojej osoby,“ zdôraznil Karlin. Vinu odmieta aj Mráz, ktorý sa vzdal záverečnej reči. Podčiarkol však, že je nevinný.

K odovzdaniu úplatku malo dôjsť 25. novembra 2003 v krajskej kancelárii HZDS v Banskej Bystrici. Policajti v kufríku Karlina našli obálku s finančnou hotovosťou 500-tisíc korún. Peniaze tam Hromada priniesol ako policajný agent.

V kauze už okresný súd verdikt vyniesol v máji 2005. Uznal Karlina vinným a vymeral mu ročný nepodmienečný rest a peňažnú pokutu 100-tisíc korún. Mráza spod obžaloby oslobodil. Krajský súd po odvolaní obvinených rozsudok zrušil a prípad vrátil okresnému súdu na doplnenie dokazovania. Spis však dostal nový sudca, ktorý musel celé dokazovanie urobiť odznova. Nový proces sa začal vlani vo februári.

debata chyba