Benedikt XVI. už na Slovensku bol. Ako kardinál Ratzinger

Toto mesto v sebe nesie všetku drámu európskych dejín. Som rád, že je teraz hlavným mestom slobodne žijúceho národa. Týmito slovami vzdal hold Bratislave terajší pápež, vtedy ešte kardinál Joseph Ratzinger pri návšteve Slovenska koncom marca 1992.

29.09.2009 13:20
papez Foto:
Vedecký poradca pápeža Benedikta XVI. existenciu vyspelých mimozemských civilizácií nevylučuje.
debata

Vo Vatikáne Ratzinger viedol dôležitú Kongregáciu pre vieroučné otázky. Do Bratislavy pricestoval na dva dni z Prahy, kde sa zúčastnil na zasadnutí českých a moravských biskupov.

Vyznanie metropole na Dunaji je z Ratzingerovej homílie, ktorú predniesol v Dóme sv. Martina, kde koncelebroval svätú omšu. V ten istý deň mal kardinál prednášku v Dome odborov Istropolis. Hovoril o význame etických a kresťanských hodnôt v pluralistickej spoločnosti.

Vtedajší minister zdravotníctva za KDH Alojz Rakús sa ho spýtal, či kresťanský politik musí hlasovať len za úplný zákaz umelých potratov, alebo či môže zdvihnúť ruku aj za zníženie ich počtu. „Môže hlasovať aj za umenšenie jestvujúceho zla,“ odpovedal kardinál, jedným dychom však dodal, že nehovorí v mene kongregácie. Neskôr sa tento názor objavil v Encyklike Jána Pavla II. Evangelium vitae.

Budúci pápež prespal vo vládnom hoteli Bôrik. Na druhý deň si pozrel pamätihodnosti mesta a pred návratom do Ríma sa ešte stretol so slovenskými novinármi. „Ani demokracia nie je chránená od omylov, ba dokonca môže samu seba zničiť,“ povedal v príhovore.

Podľa niektorých zdrojov navštívil kardinál Ratzinger Slovensko viackrát. Pri jednej takejto príležitosti vraj riešil citlivú otázku tajne vysvätených kňazov. Túto informáciu sa však nepodarilo potvrdiť.

Pozvanie na návštevu Slovenska pre pápeža Benedikta XVI. odovzdal v máji tohto roku prezident Ivan Gašparovič šéfovi vatikánskej diplomacie. Podľa arcibiskupa Stanislava Zvolenského by sa návšteva mohla uskutočniť už o tri roky.

debata chyba