So záchranármi sa k Ficovi dostal aj neonacista

Jeden z ocenených záchranárov, ktorý zasahoval v bani Handlová, sa dopustil na Úrade vlády trestného činu propagácie fašizmu. Premiér Robert Fico včera pozval 28 záchranárov, aby sa im poďakoval za ich prácu počas augustového nešťastia v Handlovej.

09.10.2009 07:56
Robert Fico Foto:
Jeden zo záchranárov, ktorých prijal predseda vlády Robert Fico, patrí medzi neonacistov.
debata

Medzi nimi sa objavil muž s vyholenou hlavou, na ktorej mal vytetovaný názov Blood and Honour. Ide o jednu z najväčších medzinárodných neonacistických organizácií. Na prípad upozornilo aktuálne.sk.

Záchranára neonacistu zachytili na fotografiách novinári pri ďakovacej ceremónii. Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý bol pri tom, ani hovorkyňa premiéra Silvia Glendová nechceli vec komentovať. Pri bežnom postupe ochranka kontroluje každého, kto vstupuje na Úrad vlády a nie je zamestnancom.

Záchranár mal na temene hlavy vytetované logo... Foto: SITA
Robert Fico Záchranár mal na temene hlavy vytetované logo neonacistickej organizácie Blood and Honour.

Symbol Blood and Honour znamená v preklade Krv a Česť. Toto heslo bolo podľa autora publikácie Rasistický extrémizmus v Slovenskej republike Daniela Mila používané a typické pre Hitlerjugend a jednotky SS v Nemecku.

Podľa odborníka na extrémizmus z pros­tredia polície je vystavovanie takýchto symbolov trestné. Hrozí za to jeden až päť rokov za mrežami.

debata chyba