Vrah Kafrík si po rozsudku zaspieval: Slovenskóó

Jozefa Kafríka zo Zemianskych Sadov poslal súd za vraždu vlastnej manželky na 22 rokov do väzenia. Rozsudok Okresného súdu v Trnave si 51-ročný vrah vypočul s úsmevom na perách a protestným plagátom zaveseným na krku.

20.10.2009 16:12
Jozef Kafrík Foto: ,
Jozef Kafrík si na krk zavesil plagát, na ktorom mal nalepené titulky vystrihnuté z novín.
debata

Z novinových titulkov mal na plagáte vyskladané nápisy o nevine či pomste. „Ja si pokojne môžem zaspievať: Slovenskóó, Slovenskóó,“ šokoval senát súdený muž. Trest si vykoná v najprísnejšie stráženom väzení, okrem toho musí nahradiť spôsobené škody vlastnému synovi a viacerým susedom vo výške približne 20 tisíc eur.

Kafrík vlani vyhodil do vzduchu rodinný dom, v ktorom bola v tom čase jeho manželka Oľga. Jej telo našli záchranári až po niekoľkohodinovom prehľadávaní trosiek domu. Šancu na prežitie nemala podľa lekárov žiadnu.

Jozef Kafrík mal už pred týmto činom na svedomí tri ľudské životy. V júli 1983 zastrelil svojho príbuzného, potom kňaza v susednej Pate a kamionistu na ceste medzi Nitrou a Sereďou. Rozsudku sa vtedy vyhol, pretože psychiatri skonštatovali, že v čase vyčíňania bol nepríčetný. Nešiel tak do väzenia, ale do psychiatrickej nemocnice, kde prežil šestnásť rokov. Na psychiatrov sa vrah zrejme spoliehal aj teraz, tí ho však nezachránili. „Znalci sa zhodli, že obžalovaný bol plne zodpovedný za svoje konanie,“ skonštatoval predseda senátu Ľubomír Bundzel. Ich spochybňovanie zo strany obžalovaného odmietol s tým, že znalci sú dostatočne erudovaní.

V Zemianskych Sadoch majú na Kafríka rôzne názory. Eva Bubáková, ktorá si pamätá na jeho vyčíňanie z roku 1983, tvrdí, že sa ho bála, pretože mu „nič dobré z očí nepozeralo“. Starosta Roman Súkeník povedal, že bol bezproblémový, manuálne zručný a pomáhal starším ľuďom aj obci.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal. Krajský prokurátor Marek Marcinkech považuje rozhodnutie súdu o vine za správne a zákonné. Či sa odvolá proti výške uloženého trestu, nevedel ešte povedať s vysvetlením, že sa vyjadrí v zákonom stanovenej lehote 15 dní. Obžalovanému však za obzvlášť závažný zločin vraždy navrhoval uložiť trest 25 rokov väzenia alebo doživotie.

debata chyba