Zmajkovičovej diplomovku preveruje univerzita

Pochybnú diplomovku poslankyne Smeru Renáty Zmajkovičovej nebudú preverovať nezávislí odborníci. Minister školstva Ján Mikolaj (SNS) sa vykrúca z toho, aby na Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici poslal kontrolórov. Diplomovú prácu s odpísanými paragrafmi zákona si škola vyšetrí sama.

19.11.2009 11:55
Renáta Zmajkovičová Foto:
Renáta Zmajkovičová
debata

Diplomová práca, vďaka ktorej Zmajkovičová v roku 2007 získala magisterský titul, má podľa Mikolaja „chyby“. „Je na škole, aby vyhodnotila, či ide o závažné porušenie alebo je to len technický prehrešok, ktorý sa môže stať,“ vyhlásil včera minister. Svojich kontrolórov do Bystrice zatiaľ neposlal. „Celá zodpovednosť je na vysokej škole. Ak došlo k porušeniu pravidiel, vysoká škola z toho musí vyvodiť závery,“ zdôvodnil.

Dekan banskobystrickej právnickej fakulty Stanislav Mráz včera vyzval katedru teórie a dejín štátu a práva, kde je vedúcim školiteľ práce Jaroslav Chovanec, aby kontroverznú diplomovku preverila. „Majú mi dať stanovisko, do akej miery došlo k odpísaniu, čo je autentický a čo nie je autentický text,“ uviedol pre Pravdu Mráz. Podľa posudku, ktorý má dostať na budúci týždeň, zváži ďalšie kroky. Nevylúčil ani odvolávanie zodpovedných.

Podľa Mikolaja školiteľ práce Chovanec, recenzent a štátnicová komisia mali stopnúť prácu, do ktorej Zmajkovičová odpísala minimálne 20 paragrafov zákona o rokovacom poriadku parlamentu bez toho, že by ich citovala. Navyše, zákon nenapísala ani do zoznamu použitej literatúry. „Je niekoľko kôl, ktoré by mali nejakým spôsobom odfiltrovať, aby sa takéto práce nepredkladali a neschvaľovali,“ dodal Mikolaj.

Zmajkovičová odmieta, že právo vyštudovala s plagiátorskou diplomovkou. Chýbajúce citácie v práci zdôvodňuje „technickou chybou“.

Ak vyšetrovanie odhalí nedostatky, Zmajkovičovú zrejme nepostihne nijaký trest. Mikolaj vylučuje odoberanie titulov. Podľa neho nový elektronický systém, ktorý pripravuje na odhaľovanie plagiátorov, nepôjde do minulosti. „To sa ani nedá. Máme milióny študentov, milióny diplomových prác. Budeme posudzovať to, čo je nové,“ podotkol minister.

Podľa viceprezidenta Slovenskej rektorskej konferencie Jána Bujňáka na školách je plagiátorstvo bežným javom. Tvrdí, že študenti na ekonomických smeroch, manažmente a práve často vydávajú odpísané cudzie texty za vlastné.

Bujňák: Odpísané diplomovky sú bežné Foto: svf.uniza.sk
Ján Bujňák Bujňák: Odpísané diplomovky sú bežné

Bujňák: Odpísané diplomovky sú bežné

Vysoké školy sa nebudú vŕtať v minulosti, aby odoberali tituly za pochybné diplomovky či rigorózne práce. V rozhovore to priznáva viceprezident Slovenskej rektorskej konferencie a rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák.

Je bežné, že vysoké školy uznávajú diplomové práce, do ktorých študenti opíšu texty cudzích autorov alebo zákony a vydávajú to za vlastnú tvorbu?
Zdá sa, že takých prác je oveľa viac. Nejde iba o prípad pani poslankyne Zmajkovičovej. Takéto praktiky využívajú študenti na ekonomických vedách, manažmente či práve. Na technických odboroch to nie je možné, lebo musia robiť prepočty a kresliť.

Čo sa s tým dá robiť?
Myslím si, že je otázka výchovy a kultúry. V zahraničí veľmi dbajú o ochranu autorských práv. Naši žiaci poriadne necitujú. Všetky texty, ktoré využijú od slova do slova, pritom musia uvádzať ako citát, inak porušujú pravidlá.

Ako sa bojuje proti odovzdávaniu plagiátov?
Už v tomto roku začne fungovať centrálny register záverečných prác, cez ktorý majú školy preverovať každú prácu, či vyhovuje kritériám a nejde o plagiát. Nový systém vystraší študentov a malo by to pomôcť zlepšeniu situácie.

Skontrolujú sa aj práce z minulosti?
Do minulosti sa určite nepôjde. Je nemysliteľné, aby sa teraz začali prešetrovať tisícky odovzdaných prác a začali sa odoberať tituly. Budú sa postihovať už len nové prípady.

debata chyba