Premiér otvorí tunel Bôrik iba pre volebnú parádu

Premiér Robert Fico láka voličov aj na potemkinovskú dedinu. Aby prešovská župa ostala v rukách jeho kandidáta Petra Chudíka, na východe Slovenska slávnostne otvoria nový tunel Bôrik, ktorý vzápätí uzavrú, lebo nie je dokončený. Popri Ficovom boku sa zviditeľní župan Chudík, ktorého v sobotu čaká druhé kolo župných volieb.

25.11.2009 11:53
Fico, Mańka Foto:
Premiér Robert Fico pomáha získavať voličov kandidátovi na post banskobystrického župana Vladimírovi Maňkovi.
debata

Výstavba tunela Bôrik na diaľničnom úseku pri meste Svit, ktorá vyjde takmer na 44,8 milióna eur (1,35 miliardy korún), mešká vyše pol roka. Hoci najpopulárnejší politik Fico so županom Chudíkom prestrihnú pásky, autá cez kilometrový tunel ešte nepustia.

„Pôjde o slávnostné otvorenie. Tunel sa pre verejnosť otvorí 4. decembra,“ povedal hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík. Pavol Peško z Investičných stavieb Košice potvrdil, že ich ešte čakajú „drobné dokončovacie práce“.

Politológ Grigorij Mesežnikov si myslí, že takáto kampaň odporuje dobrým mravom. „Ide o snahu získať voličov posolstvom, ktoré nie je celkom pravdivé,“ podotkol Mesežnikov.

Získavaniu voličov sa Fico venoval aj v utorok, keď sa prezentoval s kandidátom na post banskobystrického župana Vladimírom Maňkom. Za jedným stolom s europoslancom Maňkom vyčítal opozičníkom, že po volebnej porážke zakaždým prichádzajú s neuveriteľnými obvineniami. „Na adresu Smeru čítam v súvislosti so župnými voľbami také príhody, ktoré by sa skôr hodili do kategórie sci-fi alebo do Afganistanu,“ kritizoval Fico. Opozíciu navyše obvinil, že počas prvého kola údajne kupovala rómske hlasy v okresoch Brezno, Detva, Revúca či Poltár.

„Prečo sa pán premiér zobudil až teraz? Účelovo chce zakryť manipuláciu s hlasovacími lístkami v Prešove a Košiciach,“ reagoval predseda poslaneckého klubu SDKÚ Stanislav Janiš. Tieto prípady už prešetruje polícia, opozícia sa obrátila aj na Ústavný súd.

Sobotňajšie druhé kolo podľa analytika agentúry Polis Slovakia Jána Baránka neprinesie veľké prekvapenia. „Opozícia zrejme uspeje iba v Bratislavskom kraji, zvyšné tri župy pripadnú Smeru,“ podotkol Baránek.
V prvom kole 14. novembra obhájili županské kreslá Tibor Mikuš v Trnavskom kraji, Milan Belica v Nitrianskom kraji, Juraj Blanár v Žilinskom kraji a Zdenko Trebuľa v Košickom kraji. Všetci štyria kandidovali aj za Smer.

Akú majú šancu kandidáti v druhom kole volieb?
Hodnotí analytik agentúry Polis Slovakia Ján Baránek

Župy
Župy Župy
debata chyba