Lyžiarske strediská už potrebujú mráz ako soľ

Zjazdovkám a lyžiarskym svahom na Slovensku už chýbajú k spusteniu sezóny iba poriadne zimné mrazy. Ak sa splnia predpovede meteorológov o nízkych teplotách, mnohé strediská sa pre lyžiarov otvoria víkend pred Vianocami. Vo Vrátnej či na Štrbskom Plese sa pritom už vlani o takomto čase lyžovalo.

11.12.2009 14:26
Bachledova dolina, Belianske Tatry Foto:
Ilustračné foto
debata

Strediská by potrebovali najmenej tri dni mrazov od 3 do 5 stupňov pod nulou, aby dostatočne stuhla zem a mohli naplno začať so zasnežovaním. „Na sezónu sme pripravení. Snežné delá sú rozložené a odskúšané, čakáme už iba na správne počasie,“ povedala Jarmila Hlavová z lyžiarskeho strediska Park Snow Veľká Rača.

Štrbské Pleso, ktoré tradične štartuje lyžovačku ako jedno z prvých stredísk na Slovensku, skúša zasnežovať aj v týchto dňoch. „Nie sú až také nízke teploty, ako by sme potrebovali, preto sa nedá zasnežovať naplno. Vlani sme pritom otvárali sezónu od 16. až do 20. novembra. Tento rok tak spravíme určite až na budúci víkend, pri veľmi dobrom počasí azda aj trochu skôr,“ doplnil Ján Gavalier z lyžiarskeho strediska Park Snow Štrbské Pleso.

Podľa jeho slov sa tak už teraz dá povedať, že tohtoročná sezóna nepredbehne v dĺžke tú minuloročnú. „Najdlhšie sa lyžovalo pred dvoma rokmi. Vtedy sme otvárali zjazdovky už desiateho novembra a zatvárali až začiatkom mája. Bola to rekordná, 184-dňová sezóna,“ dodal Gavalier.

Tento rok by sa pritom malo lyžiarom dostať viac muziky za menej peňazí. Prevádzkovatelia svahov už ohlásili lacnejšie skipasy o približne 15 až 20 percent. Alebo prichádzajú s rôznymi akciami, kde ľudia pri kúpe ubytovania vo vybranom hoteli dostanú aj celotýždňový lístok na vlek zadarmo. Chcú tak naprávať nevydarenú sezónu z minulého roka, kde pre krízu a zavedenie eura ubudla zo svahov približne tretina lyžiarov.

Neľahká ekonomická situácia naštrbila aj množstvo investícií do lyžiarskych stredísk. Nových lanoviek a svahov tak pribudne v tomto roku menej ako vlani. Aj napriek tomu sa pre lyžiarov otvorí napríklad najdlhšia zjazdovka na Slovensku v Tatranskej Lomnici. Na Štrbskom Plese pribudne 6-sedačková lanovka na Solisko, v Jasnej zase 8-miestna kabínková lanovka. Tiež vynovené zasnežovanie vo Vrátnej či na Kubínskej holi.

debata chyba