Poslanec župy stíha aj päť ďalších funkcií

Ešte ani nestihol nastúpiť do práce a už na ňu nemá čas. Banskobystrický župan a zároveň europoslanec Vladimír Maňka (Smer) tento týždeň zmeškal úvodné stretnutie novozvolených šéfov samosprávnych krajov s premiérom Robertom Ficom. Do župných funkcií opäť nastupuje množstvo ľudí, ktorí popri tejto práci majú viacero iných povinností a berú za to aj platy.

12.12.2009 06:03
Vladimír Maňka Foto:
Banskobystrický župan a europoslanec Vladimír Maňka
debata

Maňka pred voľbami tvrdil, že ako europoslanec nemá problém zvládať aj post župana. Na prvom stretnutí novozvolených županov s premiérom chýbal – ako jediný. „Som členom predsedníctva Strany európskych socialistov. Zúčastnil som sa vtedy na jej kongrese v Prahe,“ pripomenul Maňka ďalšiu svoju politickú funkciu.

Zastávať viac postov naraz si však naďalej trúfa. „Už v minulosti som zároveň pôsobil ako poslanec Národnej rady a primátor Zvolena, v ďalšom volebnom období zase ako primátor aj europoslanec,“ zdôraznil.

Poslanec banskobystrickej župy Peter Csúsz (SMK) je zároveň ešte členom mestského zastupiteľstva v Lučenci aj učiteľom. Na rozdiel od Maňku si nemyslí, že všetko pohodlne stihne. „Rozhodol som sa, že prácu učiteľa budem vykonávať len na polovičný úväzok,“ poznamenal.

Maňka po zvolení za župana oznámil, že sa vzdá platu za túto funkciu. Rovnako aj nový šéf bratislavského kraja Pavol Frešo, ktorý je poslancom za SDKÚ.

Do bratislavského krajského parlamentu nastupuje Ružena Apalovičová z KDH. Táto 65-ročná dôchodkyňa už sedí v parlamente metropoly aj v parlamente jej mestskej časti Nové Mesto. V prvom je zároveň členkou mestskej rady a komisie rozvoja bývania. V druhom pôsobí v miestnej rade, v bytovej a sociálnej komisii a v redakčnej rade Hlasu Nového Mesta. Za výkon každej z týchto funkcií poberá odmeny vo výške niekoľkých desiatok až stoviek eur mesačne. Ďalšie peniaze dostáva ako členka dozornej rady mestskej firmy Odvoz a likvidácia odpadu. „Venujem sa najmä sociálnej problematike, ktorá je na úrovni mestskej časti, mesta aj regiónu úzko prepojená,“ zdôvodnila Apalovičová svoj nástup do župy. Celkovú výšku príjmu odmietla prezradiť.

Bratislavčan Branislav Záhradník (OK) je takisto dlhoročný poslanec hlavného mesta aj mestskej časti Karlova Ves, predseda komisie pre správu majetku mesta, šéf predstavenstva bratislavského Dopravného podniku, člen predstavenstva Bratislavskej integrovanej dopravy atď.

Koľko zarábajú župani

3 100 eur je jednotný mesačný príjem župana podľa zákona

550 eur sú mesačné odmeny župného poslanca – najviac dvanástina z 20-násobku minimálnej mzdy

+ paušálne náhrady – aké si schvália zastupiteľstvá, napr. nárok na notebook, platenie cestovného, telefónov a podobne, župan má tiež nárok na služobné auto

Najvyťaženejšou poslankyňou v parlamente Trnavského samosprávneho kraja bude Katarína Cibulková (SDKÚ). Matka svetoznámej tenistky okrem toho, že je poslankyňou Národnej rady, je aj mestskou poslankyňou v Piešťanoch. Odmien sa vzdať nemieni. „Viete, aká je odmena poslanca v Piešťanoch? Pár desiatok eur mesačne. Predpokladám, že aj v krajskom parlamente sú odmeny akurát tak na benzín a nie na obohacovanie sa,“ skonštatovala Cibulková.

Viacerí župní poslanci tvrdia, že je dobré, ak sú zároveň starostami či primátormi. Jedným z nich je primátor Levíc a poslanec Nitrianskeho samosprávneho kraja Štefan Mišák. Dve funkcie naraz vraj bude stíhať. „Obetujem jeden deň v mesiaci na zasadanie. To je všetko,“ dodal. Ako primátor dostáva každý mesiac v čistom približne 1 700 eur. Prisľúbil, že poslaneckého platu sa vzdá. „Ani nemám predstavu, koľko by som dostal ako poslanec kraja. Ani nemám o to záujem.“

Do župného parlamentu v Košiciach zasadne primátor Michaloviec Viliam Záhorčák (Smer) či viceprimátor Košíc Marek Vargovčák (SDKÚ). Ten časť príjmu venuje na dobročinné účely.

Zákon župným poslancom nebráni vykonávať viacero funkcií a brať za ne platy. „Práca poslanca vo VÚC si vyžaduje náklady, napríklad na cestovanie. Budem mať za to nejakých 400 eur mesačne, v tom sú rokovania zastupiteľstva aj komisií. Niekto stíha dve zamestnania, dajú sa vykonávať aj dve verejné funkcie,“ uzatvára Milan Panáček (Smer), starosta obce Dohňany v okrese Púchov a novozvolený poslanec Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

debata chyba