Dzurinda: Slovensko strmo schádza z cesty prosperity

Opozičné stredopravé strany na čele s SDKÚ chcú vytvoriť jednotnú alternatívu voči súčasnej vládnej koalícii s dominantným Smerom. Na konkrétnej spolupráci sa však predstavitelia siedmich opozičných a mimoparlamentných strán na dnešnej prvej schôdzke nedohodli. Novinárom to povedal predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda.

15.12.2009 13:13 , aktualizované: 13:19
Mikuláš Dzurinda, Ján Figeľ Foto:
Šéf SDKÚ Mikuláš Dzurinda (vpravo) a líder KDH Ján Figeľ počas stretnutie slovenských pravicových strán.
debata

„Chceme byť alternatívou voči súčasnej vláde,“ vyhlásil Dzurinda. Formy spolupráce strán nekonkretizoval, zástupcovia SDKÚ, KDH, SMK, Slobody a Solidarity, Strany zelených, Občianskej konzervatívnej strany a strany Most-Híd by sa na nich mali dohodnúť v budúcom roku. „Bolo to skôr stretnutie symbolické, nikto nemal ambíciu, aby sme išli do hĺbok,“ dodal.

„Spája nás spoločný cieľ,“ vyhlásil šéf najsilnejšej opozičnej strany na margo stretnutia slovenských pravicových strán. „Tým cieľom je vrátiť Slovensko na cestu, na ktorej budú platiť hodnoty a politici budú myslieť na ľudí. Máme obavy z toho, na akú cestu nás zaviedla súčasná vláda,“ povedal novinárom po stretnutí.

Mikuláš Dzurinda zdôraznil, že osem rokov sa Slovensko tešilo v zahraničí vysokej reputácii pre odvážne reformy krajiny a boj proti korupcii, vďaka čomu podľa neho krajina prosperovala. „Te­raz z tejto strmo schádzame,“ dodal.

Lídri opozičných strán, ktoré podporovali kandidatúru Pavla Freša na post bratislavského župana však na stretnutí a povolebnej spolupráci nehovorili. Dzurinda potvrdil, že sa dohodli na ďalších rokovaniach.

debata chyba