Na Slovensku zažívame devalváciu morálky a autorít, tvrdí Figeľ

Na Slovensku je podľa predsedu KDH Jána Figeľa nedostatok a devalvácia autorít, ktoré by mali, alebo mohli byť rešpektované. "Téma morálnych autorít je pre každého, aj pre verejnosť, či vôbec stojí o to, čo je mravnejšie, morálnejšie, alebo len o to, čo je ľúbivejšie, rýchlejšie, úspešnejšie, mocnejšie. Lebo čo hľadáme, to aj nachádzame. Slobodná spoločnosť má svoj osud vo svojich rukách. Niekedy sme prekvapení, k čomu dospejeme, ale je to v našich rukách," povedal Figeľ.

26.12.2009 11:40
Ján Figeľ Foto:
Séf KDH Ján Figeľ
debata

Podľa neho je tu preto výzva pre médiá, pre mimovládne organizácie, jednotlivé spoločenstvá. „Je to naša spoločná vec čo dávame do vitríny, čomu tlieskame,“ zdôraznil.

Otázka morálnych autorít je podľa Figeľa aj vecou kultúry, pretože kultúra je vyjadrením toho, čo považujeme v živote za dôležité. Hodnoty i vzťahy. Funkcie kultúry sú zas politika, šport, umenie.

„Ak je problém v politike, treba sa pozrieť na kultúru, čo je u nás považované za kultúrne a čo už nie. Je tu nízke kritérium, istá hodnotová relativizácia a aj kultúrna. To spolu súvisí,“ uviedol šéf KDH.

Na západe, ktorý tiež nie je podľa neho ideálom, minister odstupuje hneď, ako existuje vážne podozrenie z nezodpovedného konania. „U nás, kým je to len možné, je obhajovaný mocou, lebo patrí do partie. Vnímať dôležitosť úradu, autority úradu, úradu vlády, ministerstva je obrovskou výzvou a môžu to napĺňať jednotlivci, zvolení, alebo tí, ktorých budú voliť. Ale nemať autority, nevyhľadávať autority, je veľmi zlá cesta, pretože potom nebudeme mať v úcte ani vlasť, ani vlastných, ani rod, ani národ – a to je zlý vývoj pre budúcnosť. Naopak, treba ukázať, že táto krajina, ak sa sústredí na priority, na základné hodnoty, môže byť úspešnou,“ vyhlásil Figeľ.

To, že sa vláde nepodarilo získať post eurokomisára pre energetiku súvisí podľa Figeľa s dôveryhodnosťou vlády a jej politiky. „Často majú na to vplyv záležitosti, ktoré si sama vyprodukuje ako problém a potom nám chýbajú hlasy. Ak sa dlhodobo, systematicky pracuje na postavení krajiny, výsledky prídu,“ dodal.

debata chyba