Povodne nespôsobil len dážď, ale aj znečistené korytá riek

Desiatky ľudí počas vianočných sviatkov doplatili na to, že sa o korytá riek nik nestará. S vodou v domoch zápasili obyvatelia stredného, južného a východného Slovenska. Mestá a obce tvrdia, že povodne nemá na svedomí iba daždivé počasie. Štátu vyčítajú, že brehy riek iba zarastajú a vo vode končí množstvo smetí.

28.12.2009 06:30
Povodeň, Záplava, Neresnica Foto:
Ľudia prechádzajú okolo zatopených domov vo zvolenskej časti Neresnica, kde sa z koryta vylial rovnomenný potok.
debata

„Rieky a potoky nie sú čistené, čo napomáha vznik povodní,“ povedal starosta obce Kamenín v okrese Nové Zámky Ladislav Benefi. V tejto obci v nedeľu zaz­namenali najhoršiu situáciu, vyhlásili najvyšší, tretí povodňový stupeň. Hladina Hronu tam stúpla o meter, dosiahla zhruba 5,5 metra. „Voda ohrozuje približne 10 chatiek a ornú pôdu. Našťastie domy nie sú v nebezpečenstve,“ podotkol Benefi.

Hrozba záplav strašila hlavne južné Slovensko. Druhý povodňový stupeň trval na východe v okrese Michalovce v povodí riek Latorica a Laborec. Obyvatelia stredného Slovenska odpratávali spúšť po záplavách. Škody v tisícoch eur vyčíslili ľudia z Neresnice vo Zvolene. Išlo o najviac postihnutú oblasť, desiatky ľudí evakuovali z ohrozených príbytkov. Domov sa vrátili v sobotu, keď voda opadla.

„Voda nám zaliala dom, pivnicu aj auto. Nik nám nepomôže. Poisťovňa nás nepoistí, lebo sme v rizikovej oblasti blízko rieky Neresnica. A mesto už roky sľubuje, ako zreguluje rieku, ale zatiaľ len čakáme a platíme dane,“ sťažuje sa Jaroslava Finková. Jej susede Berte Ružičkovej tiež vytopilo dom. „Každý rok je tu taká pohroma,“ podotkla.

Primátor Zvolena Miroslav Kusein (Smer) odbíja kritiku s tým, že rieka Neresnica nespadá do jeho kompetencií. „Má sa o to starať Povodie Hrona. Nemôžeme za to, že nič nerobia,“ uviedol Kusein.

...

Povodie Hrona patrí pod štátny Slovenský vodohospodársky podnik, ktorý každoročne dostáva milióny eur na protipovodňové opatrenia. Vláda naposledy 9. decembra odklepla takmer 7 miliónov eur z Environmentálneho fondu, aby ich podnik použil na protipovodňovú výstavbu. Riaditeľ štátneho podniku Peter Nemčok v nedeľu na kritiku nereagoval. Celý deň nedvíhal mobil.

Podľa Kuseina problémom sú aj samotní ľudia žijúci pri Neresnici. „Nemajú tam čo robiť, lokalita nie je vhodná na bývanie. Ani regulácia potoka nezabráni záplavám. Rieka by sa dostala do blízkosti Hrona, prípadne Slatiny a bolo by to o tom istom,“ podotkol Kusein.

Povodne počas Vianoc sužovali aj Rómov z bytovky v časti Zvolen-Pustý hrad. V susednej obci Lieskovec zaplavilo niekoľko domov. S rozvodnenými riekami cez víkend zápasili aj východoslovenské obce najmä v povodí rieky Uh. Jej hladina nebezpečne stúpla pre výdatné dažde a topenie sa snehu na Ukrajine.

Okrem materiálnych škôd si záplavy vyžiadali aj dve obete. Ešte v piatok sa utopila 70-ročná dôchodkyňa z Podbrezovej. V sobotu prišiel o život muž v Hronoviach na juhu Slovenska.

debata chyba