Kamionisti ostávajú na Rožňavskej

Kamióny autodopravcov nespokojných s podmienkami elektronického mýta zostávajú na Rožňavskej ulici v Bratislave. Po dohode s primátorom Bratislavy Andrejom Ďurkovským však dopravcovia uvoľnili jeden jazdný pruh Rožňavskej ulice smerom do mesta, aby sa vodiči mohli dostať do centra.

10.01.2010 15:49 , aktualizované: 18:31
Kamióny Foto:
Kamióny blokuju bratislavskú Rožňavskú ulicu.
debata

„Dohodli sme sa na uvoľnení aspoň jedného pruhu pre MHD. Dopravnému podniku síce vznikajú škody, no chceme vyjadriť podporu dopravcom a nežiadať odškodné,“ povedal Ďurkovský.

Podpredseda Únie autodopravcov Slovenska Jaroslav Polaček potvrdil, že kamionisti na Rožňavskej ulici ostávajú aj napriek tomu, že premiér Robert Fico podmienil dialóg s nimi, ich odchodom. Polaček sa vyhol odpovedi na otázku, či do Bratislavy v pondelok prídu ďalšie kamióny, aby podporili protestnú akciu. Nepovedal ani to, či UNAS obnoví akciu aj v ďalších mestách Slovenska, ktorú prerušili v piatok. „Budem veľmi rád, keď pán predseda vlády si na nás naozaj nájde čas. S mojimi kolegami tam o 10:00 budeme, dúfam, že nás prijme a budeme rokovať o veciach, ktoré sa nás všetkých týkajú,“ vyhlásil.

„Apel autodopravcov je apelom na slúšnú politiu. Voči väčším, alebo najväčším je to situácia ťažká, ale pre malých, stredných je to likvidačné. Ich požiadavky sú logické a oprávnené. Treba o nich diskutovať v dialógu, nie arogantne odmietať, resp. strácať čas,“ vyhlásil šéf KDH Ján Figeľ, ktorý taktiež prišiel podporiť dopravcov. Predseda KDH vyzval vládu a osobitne premiéra, aby konal čím skôr a smerom, nie chrbtom k ľuďom. Okolo stojaci vodiči reagovali potleskom a výkrikmi „Slováci na nohy“..

Polícia chcela uvoľniť blokádu

Od 14:00 polícia uvoľnila križovatku Rožňavskej a Tomášikovej ulice v Bratislave, čo malo umožniť prejazd kamiónov, ktoré tam stoja od štvrtka na protest proti podmienkam elektronického mý­ta.

„Zo strany polície bola kamionistom navrhnutá pomoc, a to zaparkovať svoje vozidlá na mieste, kde by netvorili cestnú prekážku,“ uviedol bratislavský policajný hovorca František Peczár. Nespokojní autodopravcovia zároveň dostali výnimku zo zákazu jazdy v deň pracovného pokoja, aby sa mohli vrátiť domov.

„Kamionisti túto možnosť nevyužili, naďalej tam stoja,“ dodal Peczár.

Kolóna nespokojných autodopravcov prechádzala vo štvrtok Rožňavskou ulicou v Bratislave, keď ju polícia zastavila a na tomto mieste zostáva doposiaľ. Zástupcovia malých a stredných dopravcov zakladajúci Úniu autodopravcov Slovenska žiadajú pozastaviť realizáciu mýtneho systému až do prepracovania mapy spoplatnených ciest prvej triedy len na nevyhnutné úseky a označenie všetkých spoplatnených úsekov informačnou tabuľou. Okrem toho chcú zníženie spotrebnej dane z motorových palív na priemernú úroveň okolitých krajín či výrazné zníženie cestnej dane ako kompenzácie za zavedenie elektronického mý­ta.

debata chyba