Súd s Mojžišom sa nezačal. Žije v luxuse, ale nemá na advokáta

Bez advokáta, s notebookom a taškami, prišiel na hlavné pojednávanie kauzy Drukos jeho bývalý šéf František Mojžiš, ktorý je obžalovaný, že sa dopustil pokračujúceho podvodu a poškodil viac ako 25-tisíc vkladateľov do Drukosu a neskôr BDV družstva o takmer 132 775 675 eur (4 miliardy korún).

20.01.2010 11:16 , aktualizované: 11:39
František Mojžiš Foto:
Bývalý šéf Drukosu František Mojžiš
debata

Advokát bývalého veľkopodnikateľa totiž oznámil, že od obhajoby odstúpil, lebo mu vraj Mojžiš nezaplatil. Ak si obžalovaný nového advokáta v najbližších dňoch nezabezpečí sám, pridelí mu ho súd. Ten plánuje v pojednávaní s bývalým šéfom druhej najväčšej nebankovky, ktorému hrozí väzenie od päť do 12 rokov, pokračovať na budúci týždeň.

„Nemám peniaze,“ vysvetlil Mojžiš súdu dôvod, prečo neprišiel jeho doterajší advokát Ľubomír Hrežďovič. Neuhradil mu totiž ani preddavok. Mojžiš v súčasnosti vraj nevlastní majetok, pracuje len jeho manželka, ktorá čaká piate dieťa. Bez advokáta nechcel vypovedať.

Vzhľadom na trestnú sadzbu, ktorú Mojžišovi obžaloba navrhuje, by sa súd mohol začať aj bez obhajcu. Mojžiš sa však vyjadril, že by ho potreboval, lebo spis, ktorý sa snažil študovať, je zložitý. „Mám zdravotné problémy, potreboval by som to čím skôr skončiť. Ale keď to študujem, potrebujem obhajcu,“ vysvetlil. Peniaze na obhajcu však nemá. „Buď to som bol zlý kriminálnik, ale nemám peniaze,“ uviedol na súde. Podľa jeho slov nemá ani žiadny majetok, ale napriek tomu by si obhajcu radšej zvolil sám. Sudkyňa ho upozornila, za akých okolností poskytuje obhajcu štát a že daný obžalovaný musí podmienky skutočne spĺňať. Mojžiš napokon požiadal o mesačnú lehotu na odročenie, počas ktorého sa pokúsi „obehať známych“ a zabezpečiť si nového obhajcu. Súd mu dal tri pracovné dni na určenie nového obhajcu. „To nie je reálne,“ vyhlásil František Mojžiš.

Súd však chce presvedčiť, že nepodviedol zhruba 2500 klientov Drukosu, z čoho ho viní obžaloba. Tvrdí, že Drukos bol úspešná firma a mala peniaze na vyplácanie ľudí. Tieto zámery vraj zmaril štát, preto žiada vypočuť aj viacerých predstaviteľov bývalých vlád. Podľa prokuratúry vylákal od ľudí peniaze, pričom údajne musel vedieť, že sľubované zhodnotenie vkladov nesplní. Niektorých klientov vyplatil, avšak podobne ako pri ďalších nebankových subjektoch to nebolo zo skutočných ziskov, ale z peňazí ďalších ľudí.

Rodinné sídlo Františka Mojžiša. Vysoký živý... Foto: Pravda, Andrej Barát
František Mojžiš, dom Rodinné sídlo Františka Mojžiša. Vysoký živý plot ma chrániť pred zvedavými pohľadmi na sídlo, bazén i tenisové kurty.

Mojžiš tvrdenia obžaloby odmieta, podľa neho ide o pomstu za to, že sa v minulosti postavil tomu, čo on nazýva zlo. „Moju činnosť treba hodnotiť od roku 1997, pretože vtedy sa to všetko začalo, po jednej bezsennej noci, keď ma navštívili vydierači,“ tvrdil po verejnom zasadnutú súdu v novembri 2009. Dodal, že sa v roku 1997 postavil zlu, mafii, vtedy, keď podľa neho organizovaný zločin prerástol so štátnou mocou a tá mu to dala „zliznúť“.

„Prehralo to zlo voľby, na tom základe prišli o moc, prišli o prachy, a tak sa mi pomstili a pomstievajú dodnes,“ myslí si bývalý šéf Drukosu. O tom, ako to v skutočnosti bolo, majú podľa neho svedčiť ľudia z politiky, bankovníctva, diplomacie a novinári. „Výpovede tých ľudí môžu objasniť pravdu a tá je potrebná pre túto krajinu,“ povedal v novembri Mojžiš.

Banskobystričan, ktorého obvinili ešte v roku 2002, je na rozdiel od iných šéfov nebankových spoločností stíhaný na slobode. Vyšetrovanie prípadu sa ťahalo niekoľko rokov. Na začiatku ho zastavili, neskôr Mojžiša opäť obvinili. Polícia vypočula tisícky klientov, obžalobu podal prokurátor viac ako pred rokom, spis má viac ako 100-tisíc strán.

Mojžiš už vlani odmietol uzavrieť dohodu o vine a treste, ktorá po dohode s prokurátorom a schválení súdom spravidla vedie k nižšiemu trestu výmenou za priznanie. Prípad druhej najväčšej „nebankovky“ sa pred súd dostal 7,5 roka po jej páde.

debata chyba