Som sociálny prípad, tvrdí Mojžiš

Zlomený a predčasne zostarnutý. Takým dojmom dnes pôsobí František Mojžiš, 52-ročný majiteľ niekdajšieho impéria Drukos. Na súde vyhlásil, že nemá peniaze na právnika. Jeden z najbohatších a najvplyvnejších slovenských podnikateľov z prelomu tisícročia je vraj na mizine.

21.01.2010 06:58
František Mojžiš, dom Foto: ,
Dom Mojžišovcov s rozsiahlym príslušenstvom vrátane bazéna a tenisových kurtov v dedine Lukavica neďaleko Zvolena.
debata

Na súd do Pezinka prišiel Mojžiš ráno bez svojho obhajcu Ľubomíra Hrežďoviča. Ten odstúpil necelý týždeň pred začiatkom hlavného pojednávania. Predsedníčka senátu Ružena Sabová informovala, že mu nebol uhradený preddavok.

„Nemám peniaze. Hanbím sa za to, ale nemám,“ potvrdil Mojžiš.

V procese vystupuje viac ako 23-tisíc poškodených klientov Drukosu a družstva BDV, ktorí mali podľa obžaloby dovedna prísť o viac ako 122 miliónov eur. Mojžišovi hrozí trest 5 až 12 rokov a v takom prípade nemusí mať povinne obhajcu. Môže sa obhajovať aj sám.

Na to si však podnikateľ podľa vlastných slov netrúfa. Jeho spis má 102-tisíc strán, sudcom príprava na proces zabrala rok. „Mám problém vyznať sa v právnych otázkach,“ uviedol Mojžiš.

Ako na tom majetkovo bývalý veľkopodnikateľ naozaj je, sa ukáže na budúci týždeň, keď bude proces pokračovať. Od senátu Mojžiš dostal tri dni na obstaranie náhradného obhajcu. On sám žiadal mesiac. Ak nikoho nezoženie, má právo, aby mu pre nemajetnosť určil obhajcu štát.

Na to má však nárok iba vtedy, ak by jeho mesačný príjem nedosahoval 1,4-násobok životného minima – 259,27 eura. Ak by súd zistil, že nemajetnosť iba predstieral, môže sa za podvod dostať do väzenia.

debata chyba