Polícia tvrdí, že na Spiši je terorista - chcel odpáliť kostoly

Tridsaťtriročný Stanislav Č. z obce Spišské Vlachy údajne vyrábal komponenty na nástražné výbušné systémy, ktoré chcel použiť v kostoloch počas obradov a na diaľku ich odpáliť. Informoval o tom na tlačovej konferencii policajný prezident Ján Packa. "Polícia pri vyšetrovaní inej trestnej činnosti prišla na to, že došlo k naplneniu podstaty trestného činu terorizmu," vyhlásil.

21.01.2010 12:37 , aktualizované: 14:19
Ján Packa Foto:
Spokojný policajný riaditeľ Ján Packa informuje o tom, ako polícia zabránila teroristickému útoku a obvinila podozrivého.
debata

Obvinený Stanislav Č. bol už v minulosti súdne trestaný za majetkovú a drogovú trestnú činnosť. Pre podozrenie z prechovávania drog urobila polícia u neho domovú prehliadku, pri ktorej objavila komponenty na nástražné výbušné systémy. Absolvent farmaceutickej fakulty sa priznal, že vyrábal výbušninu, ktorú chcel nastražiť v kostoloch.

Muž vypovedal, že plánoval výbušninu umiestniť v niektorom kostole počas omše ako voľne položenú batožinu a na diaľku ju odpáliť. Explóziu plánoval umocniť vložením vyrobenej látky do hasiaceho prístroja či plynovej bomby. Chcel zastrašiť veriacich, aby sa báli chodiť do kostola, pretože cirkev a náboženstvo podľa neho slúži len na ovládanie ľudí a bráni pokroku.

Novinári sa na tlačovej konferencii pýtali, do akej miery je relevantná výpoveď zadržaného muža, keďže ide o drogovo závislého človeka. Packa potvrdil, že vypovedal za prítomnosti svojho advokáta a v čase výpovede nebol pod vplyvom žiadnej omamnej látky.

Obvinenému mužovi hrozí trest 20 až 25 rokov, prípad je však len v počiatočnom štádiu vyšetrovania. Ide o prvé obvinenie z prí­pravy trestného činu terorizmu v histórii Slovenska. 

Informácia o obvinení muža podozrivého z terorizmu prichádza v čase, keď polícia v krátkom čase čelila ostrej kritike po viacerých pochybeniach, či už pre medzinárodný škandál s výbuš­ninou, ktorú poslali po nič netušiacom cestujúcom do Írska alebo zamlčanie úteku zadržaného podozrivého z držania drog.

debata chyba