Miliónové pozemky má Flašíková župe vrátiť

Utajený presun miliónových pozemkov bratislavskej župy firme pod vplyvom Moniky Flašíkovej-Beňovej (Smer) má začať vyšetrovať polícia. Flašíková by mala pozemky vrátiť Bratislavskému kraju.

22.01.2010 06:58
Monika Beňová-Flašíková Foto: ,
Monika Beňová-Flašíková
debata

Nečistým obchodom mohol byť spáchaný trestný čin, tvrdí právnik. Župa totiž zrazu prišla o majetok v hodnote 20 miliónov eur, pričom z neho nedostane nič okrem smiešnych 90 eur za 90 rokov nájmu. Firma Danube Arena, ktorej šéfuje Flašíková, má podľa zmluvy na pozemkoch postaviť športovú halu. Župa však už túto firmu nemá pod kontrolou a v zmluve nie je termín, dokedy má hala stáť.

Zmluvu o presune deviatich hektárov v Bratislave v hodnote 20 miliónov eur podpísalo bývalé vedenie župy potichu po novembrových voľbách do VÚC, v ktorých vicežupanka Flašíková-Beňová stratila svoje miesto.

Nový šéf Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo (SDKÚ) sa vo štvrtok s Flašíkovou-Beňovou stretol. Podľa zistení Pravdy ju vyzval, aby ihneď zabezpečila vrátenie pozemkov, inak podá trestné oznámenie. Samotný Frešo sa však ku kauze odmietol vyjadriť.

„Prenájom na 90 rokov sa rovná privatizácii. Župa tak stratila kontrolu nad svojím majetkom,“ uviedol právnik Transparency International Pavel Nechala, ktorý sa kauzou bratislavských pozemkov už dlhšie zaoberá. Podľa neho teraz musí konať Frešo. Mal by v každom prípade podať trestné oznámenie. Zároveň môže nájomnú zmluvu napadnúť na súde a žiadať jej zrušenie. „Určite odporuje dobrým mravom, je nehospodárna a z vyšetrovania možno vyplynie, že bol spáchaný aj trestný čin. Župe bola totiž spôsobená škoda,“ dodal Nechala.

Prevod obrovských pozemkov, na ktoré si kraj musel zobrať úver, sa uskutočnil narýchlo, krátko po voľbách a bez vedomia nových poslancov. Flašíková-Beňová to odôvodnila blížiacou sa výstavbou viacúčelovej haly. „Investor je solventný a do konca mesiaca by mal poslať peniaze,“ tvrdí.

Halu má zaplatiť anglická spoločnosť Parnhams Limited. Tá je zároveň spolumajiteľom spoločnosti Danube Arena, ktorej Beňová stále šéfuje. Pozemky získala za jedno euro ročne. Firma Parnhams Limited zatiaľ zinkasovala od VÚC 400-tisíc eur za poradenstvo. Podľa Flašíkovej-Beňovej boli peniaze firme požičané „na vybavenie stavebného a iných povolení“.

Pravda sa pokúšala spojiť aj so spoločnosťou Parnhams. Jej jediné číslo do pražskej centrály, zverejnené na webovej stránke, bolo nefunkčné.

Nájomnú zmluvu do roku 2099 s opciou na ďalších 90 rokov podpísal 21. decembra aj exposlanec kraja a poslanec Národnej rady Martin Kuruc (Občiansky klub). Urobil tak vraj preto, že Parnhams sľúbil do konca januára zaslať nespresnenú finančnú sumu na projektovú dokumentáciu. „Dúfam, že peniaze prídu,“ tvrdí Kuruc, ktorý krátko po podpise problémovej zmluvy z funkcie odstúpil. „Zdalo sa mi to seriózne, keďže som nebol v župných voľbách opätovne zvolený,“ uviedol. Prečo teda podpisoval takúto zmluvu po voľbách, už nevysvetlil.

Pozemky na výstavbu športového areálu s viacúčelovou halou kúpil Bratislavský kraj v roku 2008 za 287 miliónov korún (9,53 milióna eur). Ich súčasná hodnota po scelení a zmene na stavebný pozemok stúpla na 20 miliónov eur. Na správu tohto majetku založil kraj dcérsku spoločnosť 1. župná. V nej sedeli Kuruc aj Flašíková-Beňová. Táto firma však krátko po voľbách, ktoré Smerom podporovaný župan Vladimír Bajan prehral, posunula pozemky ďalej, firme Danube Arena. O obchode podľa vlastných slov nevedel ani šéf Dozornej rady spoločnosti 1. župná Milan Ftáčnik.

V Danube Arene pritom už kraj nevlastní všetky akcie. Časť patrí neznámej spoločnosti Parnhams. Kraj takto stratil priamy vplyv na narábanie s pozemkami.

debata chyba