Neberte nám Kaliňáka, volali policajti. Ministra ich podpora dojala

Transparentmi "Neberte nám Kaliňáka", "Kto ste bez viny, hoďte do neho kameňom" či potleskom dnes pred parlamentom niekoľko stoviek ľudí vyjadrovalo podporu ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer). Toho sa opozícia pokúša odvolať. Míting zorganizovali policajní odborári. Na ich čele stojí policajný funkcionár Miroslav Litva, ktorý sa dostal do konfliktu s predchádzajúcim ministrom vnútra Vladimírom Palkom.

29.01.2010 14:58 , aktualizované: 16:03
protest policajtov proti odvolaniu Kaliňáka Foto:
Policajní odborári tvrdia, že celá akcia pred parlamentomna podporu ministra vnútra Roberta Kaliňáka bola dobrovoľná.
debata

Kaliňák čelí kritike za nedávny nevydarený výcvik špeciálnych psov na popradskom letisku, po ktorom sa v batožine jedného z cestujúcich do zahraničia dostala výbušnina, či za vlaňajší postup policajtov v Košiciach, ktorí šikanovali šesticu chlapcov.

Pred parlament doviezli autobusy z celého Slovenska asi 500 policajtov a hasičov, ktorých na akciu zvolali odborári. Oblečení v oranžových a zelených reflexných vestách tlieskaním vyjadrovali podporu šéfa rezortu vnútra. Podľa televízie TA3 prišiel ešte pred začiatkom mimoriadnej parlamentnej schôdze medzi účastníkov protestu aj minister Kaliňák a ďakoval im za podporu.

Na zhromaždení ho vítali jeho podporovatelia hlasným pokrikom. Kaliňák povedal, že je dojatý ich podporou. „Policajný zbor sa stal za posledného tri a pol roka jedným tímom, o čom svedčia najlepšie historické úspechy, ktoré policajti dosiahli v oblasti zníženia trestnej činnosti či bezpečnosti na cestách,“ uviedol Kaliňák s tým, že podporu policajtov si veľmi váži.

Hneď v úvode hlasným piskotom odmietli spolitizovanie celej akcie. „Všetci ľudia sú tu prísne dobrovoľne. To čo, sa nám pokúša SDKÚ podsunúť je to, že im nevyhovuje, že máme iný názor ako oni,“ povedal médiám šéf Odborového zväzu Polície Miroslav Litva. Muži zákona podľa jeho slov prišli iba vyjadriť svoj názor na prácu ministra. Sú škandály, za ktoré minister môže, sú škandály, za ktoré nemôže, konštatoval Litva s tým, že prípad s výbušninou, ktorú si slovenský občan nevedomky doviezol do Írska, sa dodnes nevyšetril.

„To, čo vyvolalo tento výbuch, je dodnes nedošetrené. Pravdu budeme poznať, keď sa ukončí vyšetrovanie a potom robme závery,“ povedal Litva o cvičení na odhaľovanie výbušnín. Za chyby by podľa neho mali byť ľudia potrestaní až po skončení vyšetrovania.

Približne po hodine, počas ktorej sa zhromaždením prihovorili odboroví predáci, sa protest skončil a zúčastnení opäť nastúpili do autobusov, ktoré ich sem priviezli.

Naopak transparent kritizujúci právny systém na Slovensku či policajného prezidenta rozvinul neďaleko odborárskeho mítingu bývalý vyšší úradník ministerstva zdravotníctva. Ten už v minulosti protestoval pred Úradom vlády.

Litva prišiel v predchádzajúcom volebnom období v roku 2005 o funkciu riaditeľa oddelenia vedeckotechnického rozvoja ministerstva za verejné demonštrácie policajtov. Kaliňák však po svojom nástupe na ministerstvo vytvoril pre Litvu samostatnú funkciu, v rámci ktorej sa môže venovať aj odborárskej činnosti. K najsilenejšej vládnej strane Smer sú odborári naklonení dlhodobo a tento týždeň prezident Konfederácie odborových zväzov Miroslav Gazdík vyhlásil, že ju budú podporovať aj pred plánovanými júnovými parlamentnými voľbami.

Poslanec opozičnej strany SDKÚ Milan Hort odborársky míting ešte vo štvrtok ostro kritizoval. Obvinil Kaliňáka z politického ovplyvňovania polície.

Odvolanie Kaliňáka sa neočakáva, pretože vládna koalícia má v parlamente väčšinu a doposiaľ sa postavila proti všetkým pokusom o zosadenie člena vlády.

Neberte nám Kaliňáka, vyzývajú policajti...
Predseda policajných odborov Miroslav Litva...
+13Transparent proti protestu odborových zväzov...
debata chyba