Na falošného magistra Cháru si nikto netrúfa

Do riadneho vyšetrovania falošného vysokoškolského diplomu otca hokejistu Zdenka Cháru sa nikomu nechce.

30.01.2010 22:57
Zdeňek Chára, Zdeno Chára Foto:
Zdeněk Chára a jeho slávny syn. Aj popularita slovenského hokejového reprezentanta zrejme spôsobila, že sa do riadneho vyšetrovania falošného vysokoškolského diplomu jeho otca nikomu nechce.
debata

Ministerstvo vnútra, pod ktoré Zdeněk Chára starší ako policajt patrí, čaká, čo bude. Ministerstvo obrany, kde Chára prvý raz predložil falošný diplom, mlčí. S podnetom na vyšetrovanie podvodu sa neponáhľa ani Univerzita Komenského, ktorej falošný diplom Chára predložil pri nástupe do práce.

„Budúci týždeň v stredu zasadne vedenie školy a tam rozhodneme o ďalšom postupe, nič nám neujde,“ uviedol rektor Univerzity Komenského František Gahér. Podľa neho nemusí konať iba škola, ale aj samotná polícia a ministerstvo vnútra už majú informáciu o možnom podvode.

Rezort vnútra, ktorý Cháru zamestnáva, však stavil na vyčkávaciu taktiku. Ministerstvo odmietlo odpovedať, či policajta Zdeňka Cháru bude vyšetrovať vnútorná inšpekcia. „Najprv preskúmame nové informácie a zo záverov vyplynú ďalšie kroky,“ povedal hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš. Jeho kolega z ministerstva obrany Vladimír Gemela odkázal, že budú postupovať podľa zákona. Čo to znamená už nespresnil. Univerzita Komenského pritom už v stredu potvrdila, že diplom, ktorým Chára starší preukazuje svoj titul magister, je falošný. Podľa prorektorky školy Márie Ďuračínskej diplom s rovnakým číslom vydali úplne inej osobe.

Samotný Chára starší sfalšovaný diplom nepoprel. „To netvrdím,“ uviedol Chára na otázku, či je jeho diplom pravý a v poriadku. Viac k záležitosti odmietol vyjadriť.

Chára starší sa pýši titulom magister od roku 2001, keď pracoval v rezorte obrany. Na prijatie potreboval vysokoškolské vzdelanie. Zároveň poberal aj vyšší plat, ako keby školu nemal. Podľa informácií Pravdy ministerstvo začalo mať v roku 2004 pochybnosti o jeho titule a začala konať inšpekcia. Chára však následne sám z vojenského klubu Dukla Trenčín odišiel. Ešte predtým sa Chára snažil stať sa vo veku vyše 50 rokov profesionálnym vojakom. Chcel ešte odslúžiť jeden a pol roka, aby dostal výsluhový dôchodok. Ministerstvo obrany mu to však zamietlo s tým, že v takom vysokom veku by to nebolo morálne a etické, keďže rovnako starých vojakov v tom čase prepúšťali. Chárovi sa však minulý rok ako 58–ročnému podarilo stať sa policajtom.

Podľa informácií Pravdy z trenčianskych kruhov strany Smer bola za prijatím bývalého zápasníka predvolebná kampaň. „Mladý hokejista Zdeno Chára by sa na bilboardoch Smeru dobre vynímal,“ uviedol zdroj Pravdy zo Smeru, ktorý si neželal byť menovaný. Hovorkyňa Smeru Katarína Kližanova–Rýsová na otázku, či uvažujú s využitím športovcov v kampani, v priebehu troch dní neodpovedala.

debata chyba