Fico: Medzi firmami financujúcimi SDKÚ a privatizáciou je spojenie

SDKÚ nehovorila podľa predsedu vlády a strany Smer Roberta Fica pravdu o tom, že neexistuje spojenie medzi spoločnosťami financujúcimi stranu a privatizáciou štátneho majetku. Ako príklad uviedol premiér privatizáciu bratislavského hotela Forum. Predaj hotela schválila vláda v apríli 2003.

01.02.2010 17:12 , aktualizované: 17:46
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico počas mimoriadnej tlačovej besedy.
debata

Kúpila ho spoločnosť Diamonds Hotels Slovakia. Pôvodní spoločníci pol roka po kúpe hotela zo spoločnosti Diamonds Hotels Slovakia vystúpili a deň na to sa jediným vlastníkom stáva „schránková firma“ Diamonds Hotels UK. Premiér pripomenul, že na rovnakej adrese ako Diamonds Hotels UK sídli aj firma Destor Investments, ktorú vlastní pokladník SDKÚ Igor Kucej.

„Disponujeme dokumentami o vážnom podozrení z manipulácií pri predaji hotela Fórum v roku 2003 a z prepojenia straníckych štruktúr SDKÚ na privatizáciu tohto hotela,“ povedal premiér. Firmy mali podľa neho rovnakého správcu, zakladateľa, adresu a riaditeľa Damiana Jamesa Calderbanka, ktorý bol do funkcie v oboch spoločnostiach menovaný v ten istý deň – 30. júna 2005.

„Nie je možné za týchto okolností klamať, že tieto dve firmy, ktoré sú určené na pranie špinavých peňazí, nemajú nič spoločné. Zo všetkého vyplýva veľmi vážne podozrenie, že hotel Forum v Bratislave si v roku 2003 kúpili ľudia blízki SDKÚ a na tento účel nastrčili schránkové firmy v Londýne,“ povedal Fico.

„Z predajnej ceny 425 miliónov korún prišlo pri predaji hotela na účet úradu vlády Mikuláša Dzurindu iba 300 miliónov korún,“ tvrdí Fico. O tom, kam zmizlo vyše sto miliónov korún vraj informácie nemá. „SDKÚ zatiaľ nič nevysvetlila o praní špinavých peňazí,“ dodal s tým, že je ochotný posunúť Generálnej prokuratúre všetky dokumenty, ktorými disponuje.

debata chyba