Viem toho toľko, až sa bojím, aby ma niekto nezastrelil, vyhlásil Fico

Viem toho toľko, až sa bojím, aby ma niekto nezastrelil, povedal premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po skončení koaličného rokovania so svojimi partnermi lídrom HZDS Vladimírom Mečiarom a šéfom SNS. Tak odpovedal na otázku novinára, prečo nepovie viac o kauzách v SDKÚ, keď o nich vie a tvrdí, že postupné vyťahovanie informácií nie je len jeho marketingovým trikom. "Rozumiete tomu? O také peniaze ide," dodal.

02.02.2010 11:12 , aktualizované: 12:54
Robert Fico Foto:
Premiér Robert Fico na tlačovej konferencii po koaličnom rokovaní, na ktorej vyjadril obavy o svoj život.
debata

Premiér Robert Fico pritom opäť slovne zaútočil na novinárov. „To že nás nemáte radi, je všeobecne známe. Nikdy sme neboli favoritom v slovenských médiách,“ vyhlásil. „Veľmi vám vyhovovalo Dzurindu zložiť, aby ste dnes mohli podporovať niekoho iného, kto bude podľa vášho názoru efektívnejšie bojovať proti nám,“ zdôraznil.

Všetko o kauze financovania SDKÚ

Fico odkázal novinárom, že nemajú právo sa ho pýtať na „nejaké tendre“. „Tieto kauzy ste si vymysleli, tendre sú v absolútnom poriadku,“ povedal. Ku kritike SDKÚ sa pridali aj jeho koaliční partneri. Šéf SNS Ján Slota pripomenul, prečo sa nevyšetrujú ďalšie kšefty, ako je napríkla kauza tunelovania Braniska.

Robert Fico po rokovaní povedal, že SDKÚ je najnebezpečnejsia politická strana na Slovensku a preto sa jej financovaním musí zaoberať parlament. Je presvedčený, že sporné financovanie SDKÚ ohrozuje demokratický systém, a preto by sa tým mali zaoberať poslanci. Nespresnil, či Národná rada pristúpi aj k odvolávaniu podpredsedu parlamentu Milana Horta (SDKÚ).

Z ústavy vyplýva, že podpredsedu Národnej rady odvolávajú poslanci v tajnom hlasovaní. Na jeho zosadenie je potrebná nadpolovičná väčšina zo všetkých 150 poslancov. Vládne strany majú spolu viac ako 80 mandátov.

Fico: Koalícia je stabilná, dovládneme spolu do konca

Vzťahy vo vládnej koalícii sú podľa premiéra Roberta Fica konštruktívne a stabilné. Ako uviedol dnes na tlačovej besede po rokovaní Koaličnej rady, koalícia garantuje, že vláda a parlament budú až do konca volebného obdobia v normálnom chode. Predsedovia koaličných strán sa dnes dohodli, že posledná schôdza parlamentu sa začne 2. marca.

Fico rešpektuje, že jeho koaliční partneri majú iný právny názor na prijatie zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Premiér chce, aby sa zákon dotýkal exemplárnych prípadov, pred prijatím zákona však musí byť najskôr zmenená ústava. Ocenil postoj koaličných partnerov, ktorí sú podľa neho v tejto veci korektní na rozdiel od KDH. „Bolo by mi ľúto, keby sa opäť prejavil farizejský postoj KDH,“ vyhlásil Fico s tým, že kresťanskí demokrati dávajú neakceptovateľné podmienky k tomuto zákonu. „Každý hľadá niečo, aby zákon nemusel prejsť,“ dodal. Podľa predsedu HZDS Vladimíra Mečiara návrhy Daniela Lipšica v zákone o preukazovaní pôvodu majetku otvárajú Pandorinu skrinku a umožnili by repatriáciu na južnom Slovensku.

Fico pochválil policajtov ich postup pri protestoch dopravcov

Fico sa vyjadril aj k protestu dopravcov, pričom vyzdvihol a pochválil postup polície. „Pokiaľ ide o zabezpečenie priechodnosti slovenských ciest, plynulosti cestnej premávky, za toto treba policajtom na Slovensku, dopravným policajtom, poďakovať,“ vyhlásil dnes pred novinármi. „Nech protestujú v súlade so zákonom,“ odkázal kamionistom.

Právo na štrajk majú podľa šéfa HZDS Mečiara len odborári pri kolektívnom vyjednávaní a preto pri autodopravcoch nie je možné hovoriť o štrajku, ale o proteste. Ten má však politický podtext: Protest je podľa Mečiara neprimeraný.

Koalícia bude podľa Fica trvať na tom, aby opozícia navrhla dvoch kandidátov do rady Slovenského pozemkového fondu. Ak ich nenavrhnú, blokujú tým činnosť fondu. Predchádzajúce vedenie fondu muselo odstúpiť po kauze prevodu pozemkov pod Vysokými Tatrami vo Veľkej Lomnici.

debata chyba