Policajti štrajkujúcich autodopravcov do hlavného mesta nepustili

Desiatka policajných áut zastavila v utorok podvečer kolónu trúbiacich áut na križovatke ulíc Krížna a Legionárska v Bratislave. "Týchto ste videli naposledy kedy? Keď tu Poliaci hrali futbal!" kričal jeden z vodičov na mužov zákona.

03.02.2010 08:11
Protest, štrajk, dopravcovia Foto:
Desiatky autodopravcov blokovali osobnými autami dopravu v Bratislave. Polícia sa snažila ich "spanilej" jazde zabrániť.
debata

Protestujúci, ktorí chceli podporiť požiadavky autodopravcov jazdou po uliciach hlavného mesta, vyjadrovali svoju nespokojnosť skandovaním hesla „policajný štát“ a okoloidúcich vyzývali, aby sa k nim pridali. „Normálne sme išli cez celé mesto štyridsiatkou v zmysle vyhlášky a zastavili nás až tu. Policajti nám pri pivovare skrížili cestu a odporučili nám, aby sme išli doprava. My sme však chceli ísť rovno,“ uviedol jeden z protestujúcich.

Nie všetci v kolóne však vyjadrovali svoj nesúhlas s výberom mýta. Boli medzi nimi aj takí, ktorí týmto spôsobom požadovali zníženie spotrebnej dane za benzín. „Nielen šoféri nákladných automobilov sú ľudia, aj my sme živitelia rodiny,“ povedal jeden z nich. Zablokovanú križovatku napokon policajti uvoľnili a kolónu pustili smerom na Legionársku ulicu. Na jej konci, pri Radlinského, vozidlá opäť odklonili smerom na Račiansku.

Skandovanie hesla „policajný štát“ v utorok popoludní zaznelo aj na zhromaždení autodopravcov, ktorí prišli protestovať na Námestie slobody pred Úrad vlády SR.

Autodopravcovia v utorok ukončili vo viacerých mestách svoj protest. Napriek tomu chce Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) pokračovať v štrajku. Organizačný výbor štrajku plánuje zvolať všetkých dopravcov, aby sa dohodli na ďalšom postupe. Premiér Robert Fico a minister dopravy Ľubomír Vážny im vyčítajú, že celú situáciu politizujú.

debata chyba