Vojaci si posvietia na plat falošného magistra Cháru

Falošného policajného magistra Zdeňka Cháru (58) si už vzali do parády vojaci. Ministerstvo obrany pripustilo, že od Cháru bude žiadať peniaze, ktoré bral ako nepravý vysokoškolák. Otec známeho hokejistu Zdena Cháru totiž viac ako tri roky pracoval vo vojenskom športovom klube Dukla Trenčín, kde vďaka diplomu poberal vyšší plat.

10.02.2010 10:51
Zdeněk Chára Foto:
Zdeněk Chára
debata

Pravda nedávno upozornila, že Chára sa preukazuje falošným diplomom magistra. Riaditeľ Dukly Peter Korčok sa nebráni tomu, aby žiadali od neho peniaze späť. „Právnici preverujú, či došlo k falšovaniu a pozmeňovaniu verejnej listiny. Ak sa preukáže, že týmto konaním vznikla škoda, Dukla bude škodu vymáhať,“ dodal Korčok. Falšovanie verejnej listiny a podvod je trestným činom, kde hrozí až päť rokov väzenia.

Prípadom sfalšovaného magisterského titulu sa zaoberá aj inšpekcia ministerstva vnútra, lebo Chára od októbra pracuje ako policajt v Trenčíne. „Ďalšie kroky vyplynú zo zistení,“ uviedol hovorca ministerstva vnútra Erik Tomáš.

Univerzita Komenského, ktorá potvrdila, že Chárov diplom je falošný, už pripravuje spis pre policajnú inšpekciu. „Hneď ako budeme mať všetko spolu, pošleme spis na ministerstvo vnútra,“ uviedla prorektorka školy Mária Duračínska.

Chára starší nastúpil v roku 2001 do Dukly Trenčín, kde sa preukázal falošným magisterským diplomom z Pedagogickej fakulty UK v odbore sociálna práca. V roku 2004 jeho diplom podľa informácií Pravdy začali preverovať na ministerstve obrany, na čo Chára dal sám výpoveď. Celý čas sa snažil stať sa profesionálnym vojakom, aby získal výsluhový dôchodok. Aj pre jeho vysoký vek ho odmietli.

Ako 58-ročného ho však ako policajta zamestnal minister vnútra Robert Kaliňák (Smer). V polícii robí bývalý zápasník Chára inštruktora výcviku trenčianskych kukláčov. Do získania výsluhového dôchodku mu chýba zhruba rok. Po roku 1989 totiž robil väzenského dozorcu.

debata chyba