Kaliňákovho pána východnej hranice policajti zavreli

Medzi policajnými pohraničníkmi padá jedna hlava za druhou. Po vynútenom odchode šéfa pohraničníkov za zbabrané cvičenie s výbušninou na popradskom letisku musel odísť aj hlavný šéf východnej hranice s Ukrajinou.

16.02.2010 14:04 , aktualizované: 16:16
Miroslav Uchnár Foto:
Miroslav Uchnár
debata

Riaditeľ hraničnej polície v Sobranciach Miroslav Uchnár skončil po tom, čo ho obvinili z korupcie a zneužívania funkcie. Uchnár do pondelka šéfoval asi 900 policajtom a za zásluhy pri budovaní schengenskej hranice bol mimoriadne povýšený na plukovníka.

„Vyšetrovateľ inšpekcie ministerstva ho obvinil z trestného činu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ uviedol hovorca ministra Erik Tomáš. Uchnár mal minulý rok zobrať úplatok vo výške 2 600 eur. „Za to ako protihodnotu mal zabezpečiť prijatie 32-ročnej ženy do služobného pomeru,“ uviedol Tomáš. Ako dodal, inšpekcia má indície, že podobných prípadov bolo medzi pohraničníkmi oveľa viac. „Úlohou dočasného vedenia je teraz ich vyšetriť a prijať adekvátne opatrenia,“ uzavrel Tomáš.

Hraničná a cudzinecká polícia sa po škandále so zabudnutou výbušninou v lietadle do Írska otriasa v základoch. Po odchode bývalého šéfa Tibora Maka sa novým riaditeľom stal Robert Zaplatílek, ktorý predtým robil u Kaliňáka na inšpekcii. Uchnár je tak druhý vysokopostavený človek u pohraničníkov, ktorý padol tento rok. Denník Pravda sa pokúšal spojiť aj s Uchnárom, ale ten nedvíhal mobil.

Uchnára pritom povýšili na plukovníka po úspešnom zvládnutí prechodu do schengenského priestoru. Elitný policajt bol zároveň aj členom vládnej komisie pre potláčanie obchodu s ľuďmi.

debata chyba